Foto: Reuters/ Scanpix/ LETA

Gazas joslas sagrauto māju atjaunošana norisināsies vismaz līdz 2040. gadam, tomēr tā varētu ieilgt arī vairākas desmitgades, atsaucoties uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ziņojumu vēsta aģentūra "Reuters".

Gandrīz septiņus mēnešus Izraēlas veiktā bombardēšana Gazā ir nodarījusi miljardiem dolāru lielus zaudējumus, un daudzas no blīvi apdzīvotās teritorijas augstceltnēm ir sabrukušas, norādīts ziņojumā.

Gazas, ko pārvalda palestīniešu teroristu grupējums "Hamās", varasiestāžu apkopotie dati rāda, ka aptuveni 80 000 ēku konfliktā ir iznīcinātas.

Ēku novērtējumā teikts, ka labākajā gadījumā, ja būvmateriāli tiktu piegādāti piecas reizes ātrāk nekā pēdējā Gazas krīzes laikā 2021. gadā, sagrautās ēkas atjaunot varētu līdz 2040. gadam.

ANO Attīstības programmas novērtējumā norādīts, ka, ja rekonstrukcijas temps atbilstu vairāku iepriekšējo Gazas konfliktu tendencei, tad būtu nepieciešami "aptuveni 80 gadi, lai atjaunotu visas pilnībā iznīcinātās dzīvojamās vienības".

Atsevišķā ziņojumā, kas balstīts uz organizācijas analizētiem satelīta attēliem, atklājies, ka kopš 7. oktobra 85,8% skolu Gazā ir cietušas dažāda līmeņa bojājumus. No tām aptuveni 70% būšot nepieciešama liela mēroga vai pilnīga rekonstrukcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!