Foto: Reuters/Scanpix
Par Gonkūra prēmijas (Prix Goncourt) laureātu šogad kļuvis rakstnieks Aleksis Žennī (Alexis Jenni), Francijas prestižāko un tradīcijām bagātāko literatūras balvu saņemot par savu darbu "L'Art français de la guerre", raksta ārvalstu prese.

Uz balvu pretendēja arī Soržs Šalandons (Sorj Chalandon) ar darbu " Retour a Killybegs", Karols Martiness (Carole Martinez) ar " Du Domaine des Murmures" un Laionels Tjuro (Lyonel Trouillot) ar darbu "La belle amour humaine".

Gonkūra prēmiju labākajam romānam franču valdoā pasniedz jau vairāk kā 100 gadus. Tā nosaukta franču literatūras klasiķu brāļu Gonkūru vārdā. Jaunākais no brāļiem Edmons, testamentā savu mantojumu novēlēja Literatūras akadēmijai, kas tika nosaukta Gonkūru vārdā un tika iedibināta tradīcija pasniegt ikgadējo prēmiju labākajam Francijas autoram. Pirmo reizi balva tika pasniegta 1903. gadā.

Balvas saņēmēju izvēlas 10 cilvēku liela žūrija īpašās vakariņās Parīzes restorānā "Drouant". Katrs žūrijas pārstāvis var balsot vienu reizi par viņaprāt labāko aizvadītā gada romānu franču valodā, bet žūrijas priekšsēdētājam ir tiesības balsot divas reizes.

Gonkurā prēmija naudas izteiksmē ir simboliska – 10 eiro, bet par nesalīdzināmi vērtīgākām tiek uzskatītas iespējas, ko autoram paver šīs balvas saņemšana. Tā ir ne tikai ievērojama publicitāte un slava, bet arī garants iespaidīgam viņa darbu tirāžas pieaugumam. Gonkūra prēmiju rakstnieks var saņemt tikai reizi mūžā.

Gonkūra prēmiju savulaik saņēmuši Marsels Prusts (1919. gadā) Simona de Bovuāra (1954. gadā) un daudzi citi. Pērn balva tika piešķirta populārajam rakstniekam Mišelam Velbekam par darbu "La Carte et le territoire".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!