Foto: Privātais arhīvs

Ksenija Sobčaka nav vienkārši žurnāliste. Viņa ir vesela mediju holdinga īpašniece un izsenis bijusi Krievijas sabiedrībā un politikā rosīga dāma, piederīga elitei. Pretrunīgi vērtēta, īpaši pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Būdama visnotaļ liberāla savos uzskatos, pēdējo pāris gadu laikā viņa savos "YouTube" raidījumos un soctīklu ierakstos ir pukojusies par Krievijā notiekošo, tomēr ne tik jūtami, lai izsauktu atbildes reakciju. Nu tas noticis, turklāt ar iespaidīgu vērienu.

Pagājušajā nedēļā tiesa Maskavā piesprieda ilgu cietumsodu Sobčakas mediju koncerna komercdirektoram Kirilam Suhanovam – septiņarpus gadi stingrā režīma cietumā, vēl diviem žurnālistiem katram pa septiņiem gadiem. Stāsts ved uz 2022. gadu, kad "Telegram" kanālā "Nodzēsiet gaismu" parādījās publikācija par kādu privātu ballīti, kurā lustējies arī sens Vladimira Putina draugs, oligarhs Sergejs Čemezovs. Čemezova pārstāvji vēlējās, lai ieraksts no interneta pazūd, par ko Suhanovs prasījis vienu miljonu rubļu un vēl desmit miljonus uz priekšdienām, proti, tas garantētu, ka arī turpmāk neparādītos nekādas negatīvas ziņas par Čemezovu un citiem ballītes viesiem. Suhanovu aizturēja brīdī, kad viņam tika nodoti 800 tūkstoši rubļu. Visi iesaistītie nonāca izolatorā, savukārt viņu vadītāja Sobčaka aizbēga no Krievijas uz Lietuvu. Lietuvas robežu Sobčaka šķērsoja ar kājām un uzrādot Izraēlas pasi. To, ka viņai tāda ir, Sobčaka iepriekš nebija teikusi. Meloja, ka viņai nav citas valsts pilsonības, ne reizi vien norādījis Krievijas politikas apskatnieks Maikls Naki.

Toreiz Sobčaka noliedza, ka viņai būtu kāda saistība ar kanālu "Nodzēsiet gaismu", bet vēlāk notiekošo nosauca par uzbrukumu "pēdējai brīvajai redakcijai Krievijā". Pēc nedēļas atgriežoties Krievijā, Sobčaka satikās ar pašu Čemezovu, publiski atvainojās par notikušo, tomēr tas nav paglābis viņas kolēģus no bargā sprieduma. Tā pasludināšanas dienā Sobčaka vēstīja, ka ir šokā. "Es izdarīju visu, izpildīju visas norunas, lai sods tiktu mīkstināts! Kāpēc jūs laužat dzīves jauniem puišiem? Lai atriebtos? 7,5 gadi! Par ko?" Oligarhs Čemezovs gan pauda, ka bija nodevis tiesai savu lūgumu sodu mīkstināt, tomēr tiesa to nav ņēmusi vērā.

Sobčakas kolēģu notiesāšana gan bija tikai pirmais trieciens no Kremļa režīma puses, lai gan viņas pašas vārds šajā lietā nefigurēja vispār. Vienlaikus ar spriedumu pie Kremļa kontrolētā televīzijas kanāla "NTV" daudzmiljonu auditorijas nonāca uzreiz divas filmas par nešķīsto Sobčaku.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!