Foto: Tall Wood Buildings/Instagram
Ilgtspējība ir "modes vārds" mūsdienu arhitektūrā, uzsver arhitektūras portāls "Architectural Digest". Ilgtspējīgas būvniecības paraugstunda būs vērojama Austrālijas pilsētā Pērtā. Tur taps celtne, kas kļūs par pasaulē augstāko hibrīda debesskrāpi – gandrīz puse no konstrukcijā izmantotajiem materiāliem būs koks.

Saskaņā ar Pasaules Zaļās būvniecības padomes ("World Green Building Council") datiem, ēku celtniecība šobrīd rada 39% no tām globālajām oglekļa emisijām, kas saistītas ar enerģētiku. 11% veido būvniecības process, tostarp nepieciešamo materiālu ieguve un apstrāde, bet atlikušos 28% veido enerģija, kas nepieciešama ēkas ekspluatēšanai – apkurei, atdzesēšanai, elektrības nodrošināšanai.

Austrālijas arhitektūras firma "Fraser and Partners" iecerētais debesskrāpis "C6" (projekta nosaukums aizgūts no augstceltnes atrašanās vietas "6 Charles Street") centīsies iekļaut kokmateriālus ne tikai grīdas paneļos, bet arī būtiskos konstrukciju elementos visos augstceltnes 50 stāvos 191 metra augstumā. Laminētās koka sijas tiks apvienotas ar tērauda "skeletu", lai balstītu konstrukciju, vēsta CNN. Būvniecībā tiks izmantoti 7400 kubikmetri kokmateriāla, kas iegūti no 600 kokiem.

View this post on Instagram

A post shared by @tallwoodbuildings

Projekta autori apgalvo, ka "C6" būvniecībā tiks izmantots par aptuveni 45 procentiem mazāk betona nekā ierasti citās līdzīga izmēra ēkās. Tas nozīmētu, ka projekts pēc pabeigšanas būs oglekļa neitrāls. Projekta autori pat uzskata, ka ēkas dzīves cikla laikā pat ir potenciāls šo oglekļa bilanci vēl vairāk uzlabot, bet eksperti tam īsti nepiekrīt.

Asociētais arhitektūras profesors Jaundienvidvelsas Universitātē Filips Oldfīlds CNN norādījis, ka, viņaprāt, vides ziņā šim projektam ir spēcīga akreditācija. "Parasti augstceltnes būvējam no tērauda un betona. Cements rada astoņus procentus no visām CO2 emisijām. Tātad, aizstājot betonu un tēraudu ar biomateriālu, piemēram, kokmateriāliem, ievērojami samazinās ēkas ietekme uz vidi," viņš sacījis. Tomēr profesors nepiekrīt apgalvojumam, ka ēka būs oglekļa negatīva. "Vienīgais veids, kā tā varētu būt oglekļa negatīva, ir tad, ja kokmateriālos uzkrātos vairāk oglekļa, nekā tas izdalās no citiem materiāliem. Tas varētu būt iespējams vien īslaicīgi."

Kad projekts būs pabeigts, tas pārspēs pašreizējo augstāko koka debesskrāpi "Ascent" Viskonsīnā ASV, kurš ir 86,6 metrus augsts. Tas pārsniegs arīdzan pašlaik būvniecības procesā esošo hibrīdkoksnes augstceltni Sidnejā, kura sniegsies 179 metru augstumā.

Pagaidām nav zināms, kad tieši "C6" iecerēts pabeigt. Taču plānots, ka tajā reiz atradīsies aptuveni 200 dzīvokļi un jumta dārzs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!