Foto: Shutterstock
Šī asprātīgā pieeja piedāvā neizmantot emocijas un rīkoties pragmatiski. Kas ir "dīvāna terapija? Tā ir pragmatiska pieeja, kas ļauj izvairīties no daudziem emocionāliem pārdzīvojumiem, kas saistīti ar centieniem atrast sev piemērotu partneri. To var izmantot gan sievietes, gan vīrieši. Turklāt tās pamatprincipi darbojas, gan iepazīstoties interneta vidē, gan klātienes randiņos.

Kā vietnē "Psychology Today" uzsver filozofe, gešstaltterapijas speciāliste Elionora Grīnberga: "Lai gan mani daudzi galvenokārt pazīst, pateicoties manam darbam, diagnosticējot un ārstējot personības traucējumus, esmu daudziem saviem klientiem palīdzējusi atrast arī piemērotu partneri. Visbiežāk viņiem to nav izdevies paveikt patstāvīgi to problēmu dēļ, kuru dēļ viņu ceļš ir atvedis pie manis terapijā. Viņi ir baidījušies, ka viņus atgrūdīs, raizējušies, ka viņus nosodīs, un pārdzīvojuši, ka izskatīsies pārāk uzmācīgi vai izmisuši. Pēc būtības, viņiem traucēja emocijas. Lai palīdzētu šādiem cilvēkiem, es izdomāju vienkāršu metodi, ko nosaucu par "dīvāna terapiju"".

Šīs metodes ideja ir gaužām vienkārša. Tu salīdzini to, ko meklē partnerī ar to, kā izvēlētos dīvānu. Ja tu nevari nopirkt mēbeli, izmantojot principus, kurus pielieto dzīvesbiedra meklējumos, tātad shēma nedarbojas.

Kā pielietot metodi reālajā dzīvē

Lūk, pieci galvenie noteikumi, ko piedāvā speciāliste!

Dodies tur, kur tirgo dīvānus

Kad tev ir vajadzīgs dīvāns, tu diezin vai gaidīsi, ka viņš maģiskā veidā pats tevi atradīs, kamēr sēdi mājās. Tāpat tu necerēsi, ka nejauši uzskriesi virsū savam sapņu dīvānam, pastaigājoties parkā. Tieši otrādi, tu saproti, – lai atrastu ideālo dīvānu, ir jāpieliek pūliņi.

Tieši tāpat nav nekādas jēgas ieņemt pasīvu pozīciju, meklējot sev partneri. Tāpēc...

Apmeklē vietas, kur laiku patīk pavadīt vientuļiem cilvēkiem. Ja tev nepatīk publika, kas tur pulcējas, ej tur, kur ir lielāka varbūtība sastapt cilvēku, kurš tevi varētu ieinteresēt. Piemēram, ja vēlies, lai tavs partneris būtu apvelltīts ar radošu garu, pieraksties keramikas meistarklasei. Tu ne tikai labi pavadīsi laiku, bet, iespējams, arī ar kādu iepazīsies. Negaidi, ka nejauši satiksi savu ideālo partneri sabiedriskajā transportā vai kafejnīcā.

Ja dīvāns nav atrasts pirmajā veikalā, ej uz nākamo

Uztver partnera meklēšanu kā projektu. Nepadodies pēc pirmajiem centieniem un turpini meklēt. Pamēģini izrādīt radošumu. Ja dod priekšroku sportam, pieraksties kādā grupu nodarbībā. Ja tev patīk rūpēties par dzīvniekiem, dodies palīdzēt patversmē. Tas paplašinās tavu paziņu loku.

Nebaidies izskatīties izmisis

Kad tu ej uz mēbeļu veikalu, tev taču nav kauns par to, ka tev nav dīvāna. Tad kāpēc gan tev būtu kauns atzīties, ka tagad tev nav partnera?! Nav vērts mulst un kaunēties par saviem meklējumiem. Nav jāspēlē spēle un cilvēkam, kurš tevi interesē, jāizrāda vēsums, lai pamodinātu viņā vēl lielāku interesi. Paliec draudzīgs un atklāts komunikācijā ar cilvēkiem, kuri pret tevi izrāda simpātijas. Tā tu palielināsi iespējas atrast savu mīlestību.

Izvēlies sev piemērotāko

Tu taču nemeklēsi dīvānu veikalos, kuri tev nav pa kabatai vai kuri tevi neapmierina citu iemeslu dēļ. Tas nozīmē, ka ir reālistiski jāizturas pret to, ko tu vēlētos redzēt sev blakus nākotnes vīzijā.

Nemeklē partneri bārā, ja vēlies, lai viņš nelietotu alkoholiskos dzērienus. Un netērē savu laiku tiem, kuriem acīmredzami neinteresē attiecību veidošana ar tevi vai kuri jau ir aizņemti.

Izmanto savas stiprās puses

Pirms dīvāna iegādes, visticamāk, tu vēlēsies pārliecināties, vai tas ievietosies tavā istabā un iekļausies interjerā.

Grīnberga atklāj, ka viens viņas klientes sacījis, ka viņa stiprās puses ir ticība, precīzs morālais kompass un pieklājība saskarsmē ar cilvēkiem. "Es viņam ieteicu meklēt vietas, kur iespējams satikt sievietes, kuras novērtēs šīs īpašības. Viņš pārstāja ielūkoties bāros un iepazīšanās portālos, un atrada sev partneri kādas baznīcas draudzē. Pamēģini izdarīt to pašu. Piemēram, tavas stiprās puses ir labestība un atsaucība, – kļūsti par brīvprātīgo kādā labdarības fondā, kura vērtības jums ir kopīgas. Tur tu atradīsi domubiedrus, bet, iespējams, arī savas dzīves mīlestību," rekomendē speciāliste, piebilstot, ka kaut kas noteikti nostrādās.

Turpinājumā virkne "Delfi Life" arhīva rakstu par to, kā un kur labāk iepazīties, kā nenošaut greizi pirmajos randiņos, kā saprast, vai vispār ir jēga vēlreiz satikties. Lai veicas!

Kur atrast mīlestību: pieci pieredzes stāsti par iepazīšanos

Foto: Shutterstock

Cilvēki iepazīstas un satiekas visdažādākajos veidos. Tiesa, arī laiks un tehnoloģiju attīstība ir ietekmējuši šo sastapšanās procesu – ja agrāk mīlestība auga ar katru pa pastu saņemto vēstuli, tad tagad dažiem pietiek ar vienu mežonīgu ballīti vai pāris veiklas pirkstu kustības kādā viedtālruņa aplikācijā. Lūk, pieci pieredzes stāsti par iepazīšanos!

Lasīt vairāk

Kā iepazīties un veidot draudzību pēc 30 gadu vecuma? Sieviešu atziņas un pieredze

Draudzība, līdzīgi partnerattiecībām, ir ne tikai patiesa dāvana, ko novērtēt ik dienas, bet arī dinamisks process, kā uzturēšanā un kvalitātes saglabāšanā jāiegulda arī nedaudz pūļu, rūpju un uzmanības. Kādā no nesenajiem ar draudzenēm kopīgi pavadītajiem vakariem iesaistoties diskusijā par iespējām veidot jaunu draudzību pēc piedzīojumu bagātajiem vidusskolas un studiju gadiem, kad, kā zināms, arī lielākoties visbiežāk dzimst patiesa draudzība, aizdomājāmies par minēto tēmu plašāk.

Lasīt vairāk

Lai dzīve nelīdzinās tauriņdejai – vai iepazīšanās internetā ir laba ideja

Foto: Shutterstock

Iepazīšanās veidi ir dažādi, taču viens no ērtākajiem un mūsdienās biežāk pielietotajiem ir iepazīšanās internetā caur dažādiem portāliem un lietotnēm. Taču – vai vienmēr tas ir labākais veids, kā iepazīties, un vai gadījumā negūstam nepareizu priekšstatu par cilvēku, sākotnēji viņu nemaz klātienē neredzot un nedzirdot? Kādi cilvēki visbiežāk izmanto iepazīšanās lietotnes? Šādus jautājumus noskaidrosim no psihoterapijas speciālista Jura Blumberga, kā arī uzklausīsim "Viņa" lasītāju pieredzes stāstus saistībā ar iepazīšanos interneta vidē.

Lasīt vairāk

Romantiska satikšanās internetā: ieteikumi veiksmīgam video randiņam

Foto: Shutterstock

Randiņus neviens nav atcēlis! Skaidrs, ka iepazīties ar potenciālo mīlas partneri ir visai sarežģīti. Pat tos, kas viens otru jau atraduši, iespējams, šķir kilometri. Lielisks veids, kā neaizmirst par romantiku arī esot šķirtiem fiziski, – īstenot video randiņus.

Lasīt vairāk

Pirmajā randiņā par to nerunāt. Pieredzes stāsti un ieteikumi

Foto: Shutterstock

Iepazīstoties ar jauniem cilvēkiem un sākot veidot svaigas attiecības, ikviens no mums vēlas atstāt to labāko iespaidu. Nereti sanāk aizrauties un, stāstot par saviem sasniegumiem, sākam izskatīties pēc iedomīgiem lielībniekiem, bet, cenšoties būt atklāti, – pēc čīkstuļiem. Lai izvairītos no nepatīkama iespaida radīšanas pirmajā randiņā, piedāvājam iepazīties ar vairākām lietām, ko neteikt uzreiz pēc iepazīšanās.

Lasīt vairāk

Domā viņš tevi mīl? Romantiski žesti, kas liecina par neveselīgu kontroli attiecībās

Foto: Shutterstock

Kurai gan nepatīk romantiski žesti no otrās pusītes, piemēram, mīļas īsziņas dienas garumā, jūtu atklāšana trešajā satikšanās reizē vai vēlēšanās pavadīt katru brīvo minūti kopā. Tomēr nereti šie uzmanības apliecinājumi liecina par pilnīgi pretēju situāciju – partneris, ir pārlieku pārņemts un kontrolējošs.

Lasīt vairāk

Pazīmes, pēc kā jau pirmajā randiņā noteikt – jums kaut kas varētu sanākt

Pirmais randiņš nereti ir ļoti satraucošs. Tā laikā cilvēki tikai sāk viens otru iepazīt, tāpēc ir grūti pateikt, vai jūs varētu būt saskanīgs pāris, kas būs kopā ilgi un laimīgi. Tomēr ir pazīmes, kas var palīdzēt saprast, vai esat uz viena viļņa un ir vērts tuvāk vienam otru iepazīt.

Lasīt vairāk

Vai maz jēga veidot attiecības: seši jautājumi, kurus vērts uzdot jau pirmajā randiņā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vienalga, vai tev ir bijis viens pirmais randiņš dzīvē vai arī trīsdesmitais, mērķis tomēr paliek viens – jau pirmajā tikšanās reizē saprast, vai abiem kaut nedaudz "ir pa ceļam". Lai tuvāk iepazītu savu randiņa biedru un jauno simpātiju, piedāvājam iepazīties ar uzvedinošiem jautājumiem, kuri palīdzēs visu salikt pa plauktiņiem.

Lasīt vairāk

Simpātiju atkodēšana: kā noteikt, vai partneris tevī ieskatījies jau pirmajā randiņā

Randiņi mēdz būt nervus kutinoši, jo, ja partneris iepaticies, nomoka viens jautājums – vai arī es viņam patīku? Lai gan nav iespējams absolūti nolasīt viņa domas, nereti uzvedība un ķermeņa valoda mēdz atklāt daudz ko jaunu, kaut nedaudz saprotot sava sirdsāķīša domu gājienu.Turpinājumā pavedieni, kas palīdzēs atklāt, ka pirmais randiņš noritējis veiksmīgi un partnerim tu interesē.

Lasīt vairāk

Arī kautrīgām meitenēm ir cerība – padomi veiksmīgiem pirmajiem randiņiem

Foto: Shutterstock

Filmās viss parādīts tik skaisti un bezrūpīgi – sieviete satiek vīrieti, viņi iemīlas un viss ir skaisti. Realitātē dzīvojam "Tinder" un ātro randiņu laikmetā, kur viss ir saistīts ar pašpārliecinātību un drosmīgu pirmo soļu speršanu. Bet ko iesākt kautrīgajām meitenēm, kurām nav tik viegli pieiet klāt tam smukajam džekam rindā pie lielveikala kases vai bārā piektdienas vakarā?

Lasīt vairāk

Mīlestības formula: kā 'nocopēt' sapņu vīrieti

Foto: Shutterstock

Tu vēl joprojām esi viena? Kā atstāt pareizu pirmo iespaidu uz vīrieti? Mēs, protams, esam neatkārtojamas un fantastiskas, bet jāprot paskatīties uz sevi arī vīrieša acīm. Varbūt tev mazliet vajadzētu piedomāt pie sava tēla veidošanas un uzvedības uzlabošanas, jo varbūt tavam izredzētajam pietrūkst tikai viena nianse tevī, ko viņš pamanījis. Varbūt ir vērts mazliet piespēlēt?

Lasīt vairāk

Atrast mīlestību telefonā: attiecību veidošana ar mobilo aplikāciju palīdzību

Foto: Shutterstock

Iepazīšanās ar mobilo aplikāciju palīdzību mūsdienās nav nekas neparasts. Gandrīz ikkatrs ir dzirdējis par kādu veiksmīgu sastapšanos, kas pāraugusi siltās jūtās un laimīgās attiecībās. Piedāvājam dažus ieteikumus, kas palīdzēs ne vien sarunāt tikšanos, bet arī atrast cilvēku attiecību veidošanai.

Lasīt vairāk

Atrast īsto un vienīgo? Kā priekšstati par liktenīgo ietekmē romantiskās attiecības

Foto: Shutterstock

Klausoties daudzas dziesmas par mīlestību, pāru "ekspertos" vai iegrimstot liriskā attiecību romānā, var likties, ka cilvēka liktenis ir satikt to īpašāko otro – dvēseles radinieku. Bet kā zināt, ka viņš ir tas "īstais"? Vai putni apkārt dziedās citādi? Vai redzēsi krītošu zvaigzni? Un tiem, kas nav atraduši šo vienīgo, jāturpina meklējumi? Pēdējo divdesmit gadu pētījumi par attiecībām liecina, ka doma par liktenīgo tikšanos un to, ka tev jāatrod ideālais cilvēks, kurš visādā ziņā tevi papildina, var radīt problēmas mīlas dzīvē.

Lasīt vairāk

'Īstais' tā arī nenāk? Pazīmes, ka iepazīstoties izvēlīgums spēlē galveno lomu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja izmanto iepazīšanās lietotnes vai esi bijusi uz randiņu 21. gadsimtā, tu, iespējams, esi nogurusi no netīkamo puišu "svaidīšanas" pa kreisi un izvairīšanās no draņķiem, kuri vēlas tikai seksu, vai "čau" no garlaicīgām saderībām. Tev nešķiet, ka esi pārāk izvēlīga (jo to taču sauc par standartiem!!), un vidējais iepazīšanās portāls izskatās kā aizaudzis ar puišiem, kas cieš no Pītera Pena sindroma, tāpēc it kā vari viegli vainot iespēju trūkumu tajā, ka tev nav mīlas dzīves, nevis paskatīties uz visu no malas un saprast, vai kāda daļa vainas nav arī tevī.

Lasīt vairāk

Iemesli, kādēļ iemīlamies nepareizajos cilvēkos un esam nelaimīgi

Foto: Shutterstock

Viena no cilvēka svarīgākajām vajadzībām ir mīlēt un būt mīlētam. Tā kā mēs esam nemitīgās attiecībās jau kopš dzimšanas brīža, varētu šķist tikai loģiski, ka atrast attiecību partneri ir viegli, taču tā nebūt nav. Patiesībā daudzi no mums regulāri izvēlas neīstos attiecību partnerus vai tos, kuri patiešām nav piemēroti, un ir nelaimīgi savās attiecībās. Protams, daudzi teiks, ka šajā gadījumā var vienkārši aiziet prom, bet patiesībā visiem tas nav nemaz tik viegli.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!