Foto: PantherMedia/Scanpix

Matu kopšana prasa lielas rūpes un uzmanību, tāpēc svarīga ne vien īstā šampūna izvēle, bet arī prasme to pielietot. Matu mazgāšana ir pirmais solis uz dzīviem, skaistiem un apjomīgiem matiem, tādēļ ir svarīgi ne vien zināt, cik bieži to lietot, bet arī, piemēram, kādā temperatūrā tos mazgāt. Lai tavi mati vienmēr būtu veselīgi, ielāgo dažus elle.com apkopotus padomus.

Lietošanas biežums

Tu matus ar šampūnu vari mazgāt kaut vai katru dienu, ja vien tas neizraisa to pastiprinātu lūšanu, par ko liecina daudzi izkrītoši mati un maziņi matiņi pie galvas ādas.  Mitrināšanas, žāvēšanas un ieveidošanas procedūras samazina taviem matiem nepieciešamo mitruma līmeni, tāpēc ir daži noteikumi, kurus vajadzētu ievērot:

Mazgā matus katru dienu, ja tie ir taukaini, tu dzīvo piesārņotā vai mitrā vidē, vai arī tad, ja tev ir jāstrādā ārā.

Mazgā matus ik pēc pāris dienām, ja tie ir normālā stāvoklī, vai kombinēti - ar sausiem galiem un taukainām saknēm.

Mazgā matus ik pēc dažām dienām, ja tie ir sausi, čirkaini vai krāsoti, ja tu dzīvo laukos vai sausā klimatā.

Šampūna daudzums

Kamēr tu izmazgā no matiem pilnīgi visu ieziesto šampūnu, tā nevar būt par daudz. Teorētiski gan vajadzētu pietikt ar monētas lieluma daudzumu, taču vēl viens no noteicošajiem faktoriem ir matu garums.

Ideālā ūdens temperatūra

Silts ūdens palīdzēs vislabāk dabūt ārā no matiem ziepes un izmazgāt tos tīrus, savukārt noslēgumā vēl pēdējo reizi matus izskalo ar aukstu ūdeni - tas liks tiem izskatīties spīdīgākiem.

Atceries, ka nekādā gadījumā matu mazgāšanai neizmanto karstu ūdeni, jo tas tavus matus padarīs blāvus un neizteiksmīgus.

Derīguma termiņš

Lielākā daļa šampūnu ir lietojami divus, trīs gadus. Produkts, kurš ir vecāks par noteikto termiņu, taviem matiem nekādu ļaunumu nenodarīs, tomēr tajā pašā laikā tas arī nebūs tik efektīvs.

Izvēlies īsto

Iespējams, tu vēlies lietot šampūnu, kas nostiprina un aizsargā tavu matu krāsu, taču tajā pašā laikā tev ir arī svarīgi, lai mati būtu spīdīgi un apjomīgi. Ja tev nepieciešams, lai šampūns pilda vairākas funkcijas, nevajag iegādāties dažādus šampūnus, jo lielāka daļa krāsu aizsargājošo šampūnu jau satur pārējos ingredientus, kam būtu jānodrošina apjomīgums un spīdīgums.

Dziļi attīrošie šampūni

Ja tu izmanto daudz matu veidošanas līdzekļus, ikdienā peldi, tad dziļi attīrošais šampūns tev būtu jāizmanto divreiz mēnesī. Ja tavi mati ir taukaini, šādu šampūnu tu vari izmantot katrā mazgāšanas reizē, savukārt normālu, veselīgu matu gadījumā tu vari lietot šādu šampūnu, ja tavi mati izskatās nespodri vai īsti nereaģē uz produktiem, ko lieto ikdienā.

Ja tomēr nevēlies lietot šādu līdzekli, tā vietā dziļai attīrīšanai izmantot etiķi – sajauc to ar lielu ūdens daudzumu, pēc mazgāšanas uzklāj uz matiem un pēc tam noskalo nost.

Nepieciešamība pēc kondicioniera

Ikviena mati ir bojāti, vienīgi atšķiras tas, cik lielā mērā. Ir nepieciešams lietot kondicionieri, jo tas pabeidz to, ko ir iesācis šampūns. Proti, tas padara matus paklausīgus un atjauno, piemēram, bojāto matu galus - tu vari izmēģināt daudzus kondicionierus, pirms atradīsi sev piemērotāko, taču, kad tu to izdarīsi, zināsi, ka tas ir īstais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!