Foto: PantherMedia/Scanpix
Endometrioze ir maz zināma ginekoloģiska slimība, lai gan lielākā daļa Latvijas sieviešu regulāri saskaras ar vienu vai vairākiem endometriozes simptomiem. Tā liecina biedrības Progestīna klubs un pētījumu aģentūras TNS veiktais pētījums, portālu Delfi informē pētījuma veicēji.

Pasaules kontracepcijas dienas (26.septembris) ietvaros tika realizētas dažādas izglītojošas aktivitātes. Tostarp arī biedrības Progestīna klubs un pētījumu aģentūras TNS aptauja ar mērķi noskaidrot sieviešu informētību par endometriozi, uzzināt, cik izplatīti ir šīs slimības simptomi, un kā sievietes tos novērš.

Pētījumā, kurā piedalījās 500 sievietes vecumā no 25 līdz 45 gadiem, tika noskaidrots, ka endometrioze ir maz zināma ginekoloģiska slimība, lai gan lielākā daļa sieviešu regulāri saskaras ar vienu vai vairākiem endometriozes simptomiem. Tā 52% sieviešu atzīst, ka nekad nav dzirdējušas par endometriozi, un tikai 13% aptaujāto sieviešu ir labi informētas par šo slimību.

Izplatītākie no endometriozes simptomiem sieviešu vidū (47%) ir sāpes pirms menstruācijām un menstruāciju laikā. 8% aptaujāto sieviešu ir sāpes dzimumakta laikā un pēc tā, savukārt 6% sieviešu atzinušas, ka viņām mēdz būt neregulāra un stipra asiņošana.

Kā uzsver Latvijas Jūras medicīnas centra Ginekoloģijas nodaļas vadītāja Dace Melka, sievietēm ir obligāti reizi gadā jāapmeklē ginekologs un nekavējoties jāvēršas pie ārsta, ja viņām ir kaut viens no endometriozes simptomiem, proti, sāpīgas menstruācijas, sāpes dzimumakta laikā vai sāpīga vēdera izeja. Turklāt būtiski ir apmeklēt tieši ginekologu, jo pieredze rāda, ka daudzi ģimenes ārsti nav pietiekami kompetenti, lai diagnosticētu tādu slimību kā endometrioze.

Zīmīgi, ka sāpes menstruāciju laikā, kas ir viens no endometriozes simptomiem, visbiežāk tiek risinātas ar zāļu palīdzību - 60% aptaujāto sieviešu sāpēm lieto pretsāpju zāles, nevis vēršas ar šo problēmu pie ārsta. "Ļoti daudzas sievietes vizītē pie ārsta nestāsta par savām sāpēm, tādēļ ārstam ir svarīgi prasīt uzvedinošus jautājumus. Bieži vien sāpes menstruāciju, dzimumakta vai vēdera izejas laikā sieviete uzsver kā normu - viņa pie tām ir pieradusi un nespēj novērtēt savu problēmu," komentē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ginekoloģijas klīnikas virsārste Nellija Lietuviete.

Lai veicinātu vispārējo informētību par endometriozi, tagad ir pieejama informatīva mājaslapa www.endometrioze.lv, kurā atrodama informācija par šo slimību, tās simptomiem un ārstēšanas iespējām.

Endometrioze sievietēm ir ļoti izplatīta slimība, kuras gadījumā endometrija dziedzeriem un stromai līdzīgi audi atrodas ārpus to normālās lokalizācijas vietas, respektīvi, dzemdes. Šie audi nonāk vai veidojas arī citos orgānos - vēdera dobumā, olnīcās, olvados, starp dzemdi un taisno zarnu, uz urīnpūšļa un dzemdes kakliņa, pat ārpus vēdera dobuma, piemēram, plaušās, nierēs, kur pārvēršas labdabīgos veidojumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!