Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Man ir radusies cista, jau trešo reizi! Divas reizes man jau veica operāciju. Varbūt to var izārstēt kaut kā savādāk- neoperējot. Varbūt var līdzēt kādas tējas? Un vispār - no kā viņas rodas?

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205):

Atbilde: Olnīcu cistas mēdz būt ļoti dažādas struktūras. Tas ir pamatiemesls, kas nosaka gan ārstēšanas, gan slimības atkārtošanas, gan citas prognozes.
Funkcionālās cistas, kas rodas hormonāla disbalansa dēļ, parasti tikai novēro un visbiežāk 3 mēnešu laikā tās pašas pazūd bez jebkādas ārstēšanas. Ķirurģiska iejaukšanās nepieciešama tikai tad, ja cista izaug ļoti liela (vairāk kā 6-8cm), sagriežas vai plīst un rada neatliekamu situāciju sāpju dēļ.

Īstās olnīcu cistas ir dažādas izcelsmes - gan dishormonālas (cistadenomas), gan embrionālas (dermoīdcistas), gan neskaidras izcelsmes (endometrioze), mēdz būt arī iekaisīgas vai onkoloģiskas dabas cistiski veidojumi. Diemžēl šajās situācijās vienīgā ārstēšanas metode ir ķirurģiska cistas izņemšana.

Par tālāko ārstēšanu un profilaksi, lai cistas vairs neveidotos, mēs varam runāt tikai zinot konkrētās cistas struktūru. Konsultējieties ar savu ārstu un gan jau tiks atrasta iespēja situāciju atrisināt.

Ar cieņu - dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!