Foto: Shutterstock

Interesējoties par liekā svara zaudēšanu, atradīsi veselu gūzmu informācijas par to, kā, kad un ko ēst, lai ātrāk nomestu liekos kilogramus, kā arī dažnedažādus padomus fizisko aktivitāšu ievērošanai. Apkopojot informāciju, kas ir mūsu rīcībā, piedāvājam zelta padomus lieko kilogramu nomešanai, par ko niansēs informē arī interneta veselības žurnāla myprotein.com aptaujātie treneri un uztura speciālisti.

Zemas intensitātes kardio slodze

Lai nenodarītu organismam pāri, iedzīvojoties pārslodzē, liekā svara zaudēšanu uzsāc veselībai nekaitīgā veidā, izvēloties zemas un vidējas intensitātes fizisko slodzi, kas trenēs tavu izturību un sirdi, palielinot spēku, bet reizē neliekot pārpūlēties. Vispiemērotākās būs 30-60 minūtes garas fiziskās aktivitātes, kuru laikā nepārsniegsi 60-80 procentus savas izturības robežu, iesaka speciālisti.

Augstas intensitātes intervālu treniņi

Ātrākam liekā svara zudumam vari izmantot šādu treniņu veidu, tā uzlabojot vielmaiņas darbību un veicinot lieko tauku degšanu ne tikai fiziskas slodzes laikā, bet arī pēc tās. Ar augstas intensitātes intervālu treniņiem vari nodarboties ne tikai sporta zālē, bet piekopt tos arī, piemēram, skrienot. Respektīvi, divas minūtes ej vidēji ātrā tempā, bet 30 sekundes skrien sprintu, kombināciju atkārtojot 20 minūšu garumā.

Veic kardio treniņus pēc spēka vingrojumiem vai no rīta – tukšā dūšā

Ja ievērosi šo nosacījumu, organisms enerģiju ņems nevis no muskuļiem, bet gan tā tauku rezervēm. Protams, šāds trenēšanās veids nebūt nav jāatzīst kā vienīgais pareizais, taču atsevišķos pētījumos patiešām ir atklāta tā efektivitāte un korelācija ar straujāku svara zudumu.

Ēd pēc iespējas vairāk "tīru" produktu

Pēc iespējas izvairies no pusfabrikātiem un jau gataviem ēdieniem, kuros esošo tauku un cukura daudzumu nespēj kontrolēt. To vietā gatavo maltītes pati, izvēloties svaigas sastāvdaļas un papildinot tās ar dažādām garšvielām, tā ievērojami samazinot uzņemto sāls un cukura daudzumu. Tāpat atceries, ka visbiežāk mazkaloriju un beztauku produkti satur virkni citu veselībai un slaidam augumam kaitīgu vielu, kas tikai rosinās tavu apetīti, kaitēs hormonālajam līmenim un kavēs normālu to pārstrādāšanos, kā arī vielmaiņu.

Neaizmirsti par ūdeni

Ir pierādīts, ka pastiprināts ūdens patēriņš korelē ar straujāku un veiksmīgāku svara zudumu, kā arī labāku veselības stāvokli kopumā. Ūdens atvieglo arī aknu uzdevumu attīrīt organismu, kā arī veicina tauku izmantošanu enerģijas gūšanai. Tāpat ieteicams ūdenim pievienot šķēlīti citrona, kas padarīs organisma vidi sārmaināku un attiecīgi – arī veselīgāku.

Atsakies no alkohola. Pilnībā!

Ja nedēļas gaitā cītīgi ievēro veselīgu dzīvesveidu un iepriekš minētos ieteikumus, tad tās nogalē iztukšota vīna pudele ar mīļoto vai draudzenēm visu progresu padarīs par nebijušu. Alkoholā ir ne tikai milzum daudz kaloriju, bet tas arī palielina apetīti un mazina testosterona līmeni organismā 24 stundu garumā (testosterons, kā zināms, šķeļ taukus un paātrina muskuļu veidošanos). Ja patiešām vēlies sasniegt savu mērķi – pludmales sezonu sagaidīt labākā fiziskā formā, tad centies alkohola lietošanu ierobežot līdz minimumam!

Atceries par miegu

Organisms atjauno savas spēka un enerģijas rezerves, kā arī muskuļi veidojas tikai miegā. Tāpēc ir vitāli svarīgi ik nakti nogulēt vismaz astoņas stundas, lai nākamajā dienā nejustu vēlmi pēc saldumiem un neveselīgiem našķiem, kas satur vienkāršos ogļhidrātus straujai cukura līmeņa celšanai asinīs, kā arī neciestu no enerģijas un spēka trūkuma.

Palielini uzņemto olbaltumvielu daudzumu

Olbaltumvielas ne tikai nodrošina ilgāku sāta sajūtu, bet tās arī liek ķermenim patērēt vairāk kaloriju pārtikas sagremošanas procesā. Šķeļot olbaltumvielas, uz katrām uzņemtajām 100 kalorijām ķermenis patērē vidēji par 20 procentiem vairāk enerģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!