Foto: Shutterstock
Dzert pēc iespējas vairāk piena vai kolagēna, vīlēt nagus vienā virzienā un galvenais ļaut tiem "elpot". Bezgalīgajā tīmeklī un tautas padomu vācelītē ir atrodami neskaitāmi ieteikumi, ko darīt un ko nekādā gadījumā nedarīt, ja vēlas skaistus nagus. Taču, vai visam, ko iesaka kaimiņu tante, var ticēt uz vārda un vai daži no populārākajiem padomiem jau sen nav atmaskoti mīti?

Nagi ir viena no svarīgākajām kopta un eleganta tēla sastāvdaļām, kaut arī ne visi vēlas stundām sēdēt manikīra salonos. Un ja negribas iet uz salonu, tad atliek cerēt uz internetā atrodamajiem ieteikumiem vai arī no paaudzes paaudzē mantotajiem padomiem, kurus piekopa gan mūsu omes, gan mammas, tātad noteikti palīdzēs. Taču lielākā daļa no šiem padomiem jau sen kļuvuši par atmaskotiem mītiem, turklāt visai bieži mēs to apzināmies, bet tāpat turpinām piekopt.

Saskaņā ar 2010. gadā veikto pētījumu roku pirkstu nagi mēneša laikā vidēji izaugt par 3,47 milimetriem. Tas ir salīdzinoši maz, tādēļ nav jābrīnās, ka daudzas sievietes vēlas veicināt nagu augšanu, izmēģinot visdažādākos trikus, lai nagi būtu skaisti un gari. Savukārt ārsti un manikīra speciālisti apgalvo, ka lielākā daļa no izplatītajiem padomiem ir mīti.

Augšanu veicinošas nagu lakas


Nagu audi ir miruši, tāpēc maz ticams, ka atradīsies tāda nagu laka, kas spēs veicināt augšanu. Eksperti uzskata, ka jārūpējas par pietiekamu vitamīnu daudzumu organismā, nevis jācenšas nagiem tos nodod caur laku, kuru vēlāk nāksies noņemt ar acetonu saturošu līdzekli. Vitamīniem bagātās lakas, iespējams, var stiprināt nagu plātni un novērst šķelšanos, taču uz ātrāku augšanu var nelikt lielas cerības.

Nagiem jādod atelpa


Bieži vien tiek apgalvots, ka nagiem par labu nāk regulāra atelpa. Proti, tiem jādod atpūsties no nagu lakošanas, īpaši, ja tās ir gela vai akrila lakas. Taču dermatoloģe Dana Sterna medijā "Nail Mag" uzsver, ka tam nav zinātniska pamatojuma. "Nagiem nav nepieciešams elpot. Barības vielas un skābekli nagi saņem no asinsrites, nevis no gaisa," viņa skaidroja. Lai arī nagu atpūtināšana no lakām un to noņemšanas neveicinās nagu augšanu, tomēr tas var palīdzēt nagiem atkopties, ja tie tika traumēti vai pārlieku pārvīlēti manikīra laikā.

Foto: Shutterstock

Piens darīs brīnumus


Pienam tiek piedēvētas teju brīnumlīdzekļa spējas. Daži teic, ka tas noņems baltos plankumus no nagiem, daži ir pārliecināti, ka piens veicinās augšanu. Savukārt Sterna uzskata, ka abi šie pieņēmumi ir mīti. Uzturvielas var stiprināt nagus, bet ne veicināt to augšanu. Turpretī baltie plankumi uz nagiem visbiežāk rodas no nepareizas lakas noņemšanas, nevis kalcija vai citu uzturvielu deficīta dēļ, tāpēc piens nekādu pienesumu šajā cīņā nevar sniegt. Nagiem vienkārši ir jāatkopjas, tas ir, jāataug no jauna.

Nagi jāvīlē vienā virzienā


Vēl viens ļoti izplatīts ieteikums, ko daudzi steidz ieviest savā ikdienā, ir nagu vīlēšana vienā virzienā. Pēc nostāstiem, šādai vīlēšanas tehnoloģijai būtu jāveicina nagu veselība un augšana. Tam gan īsti nepiekrīt eksperti, kuri uzskata, ka daudz svarīgāk ir pievērst uzmanību nagu vīlītei un vīlēšanas intensitātei, nevis virzienam. Grāmatas "Nail Structure and Product Chemistry" autors Dags Šons, veicot daudzus pētījumus, secinājis, ka nav nekādas būtiskas atšķirības, vai nagu vīlē vienā vai vairākos virzienos. Vienlaikus viņš atzina, ka būtiska ir vīlēšanas intensitāte – ja nagu vīlēs pārāk stipri, to var traumēt.

Foto: Shutterstock

Gela un akrila lakas bojā nagus


Patiesība ir ļoti vienkārša – nagus nebojā laka, bet tās noņemšana. Parastās lakas tiek noņemtas ar acetonu saturošiem līdzekļiem, kas nemaz nav veselīgi. Vēl traumatiskāka var izrādīties gela un akrila laku noņemšana. Parasti tās tiek vīlētas nost, kas neprasmīga meistara izpildījumā var izrādīties pat ļoti traumatiski. Ja nagu plātne tiek pārvīlēta, tā var sākt šķelties un lūzt.

Manikīrs mājas apstākļos


Lai arī skaistumkopšanas salonu kultūra šobrīd ir sasniegusi kulminācijas punktu, tomēr aizvien daudzas sievietes manikīru taisa mājās, pievēršoties tautas metodēm. Un viena no populārākajām tautas metodēm ir roku mērcēšana pirms manikīra. Bioķīmiķe Steisija Šteinmeta uzskata, ka ieguvums no roku mērcēšanas ir absolūts mīts. "Patiesībā ūdens nagus dehidratizē un paplašina nagu plātni, kā dēļ uzklātā nagu laka var ātrāk nolupt" skaidro Šteinmeta.

Arī nagu lakas žāvēšana aukstā ūdenī ir mīts. "Nagu laka ir polimērs, kas veidojas ķīmiskas reakcijas rezultātā. Bet temperatūras pazemināšana, samazina ķīmisko reakciju ātrumu, turklāt tas palēnina lakā esošo šķīdinātāju iztvaikošanu," skaidro ķīmiķe Anna Marija Helmenstīne. Medijā "Thought Co" viņa uzsvēra, ka vēss ūdens patiešām var likt sabiezēt nagu lakai, radot iespaidu, ka tā ir nožuvusi, taču tā ir tikai ilūzija.

Sausa āda un kutikulas


Sausa āda bieži vien norāda, ka arī nagi ir sausi un trausli. Turklāt nemaz nav mīts, ka sausa āda var sākt plaisāt un asiņot, veicinot sēnītes veidošanos. Lai nedz āda, nedz nagi nekļūtu sausi, rokas ne tikai regulāri jāmitrina ar krēmu, bet arī jāvairās no pārlieku biežām ūdens procedūrām. Savukārt pēc ilgākām ūdens procedūrām (trauku mazgāšanas, baseina apmeklējuma, vannošanās) rokas obligāti jāmitrina, lai tās kļūtu maigas un patīkamas.

Rakstā izmantotie informatīvie avoti:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!