Foto: Shutterstock
Eksperti mierina, ka salšana nav untums, nejaušība vai iedomas. Patiešām ir cilvēki, kuriem vienmēr ir auksti un visbiežāk tās ir tieši sievietes. Viņām nelīdz ne papildu segas, ne džemperu kārtas, ne apkure, kas uzgriezta līdz maksimālajai. Un tam ir zinātnisks pamatojums.

Izdevumā "Upworthy" ārsts un profesors Kristofers Minsons no Oregonas Universitātes Cilvēka fizioloģijas katedras, kura viena no galvenajām pētniecības interesēm ir termoregulācija (par to kā siltumā un aukstumā mijiedarbojas smadzenes un ķermenis), skaidro, ka aukstuma-siltuma sajūta nozīmējot, ka tiek izaicināts tāds kā ķermeņa temperatūras "iestatījuma" punkts: "Smadzeņu daļa šo siltumu "savāc" un to salīdzina ar ķermeņa temperatūru, ko vēlas uzturēt. Tātad, ja ādas temperatūra ir pazemināta, bet pārējā ķermeņa temperatūra aizvien ir ērtā siltuma punktā, jums būs auksti. Un dažos gadījumos pat tik auksti, lai mainītu uzvedību, piemēram, uzvilktu džemperi."

Ledainās pēdas

Nevajag statistikas datus, lai zinātu, ka sūdzības par aukstumu visbiežāk atskan tieši no sievietēm. Kā liecina pētījumi un arī viens no nesenākajiem eksperimentiem (2021. gadā ), kur 20 sievietēm un 20 vīriešiem bija jāsēž 90 minūtes telpā ar dažādām fiksētām temperatūrām (no 14 līdz 34 grādiem), pierādījās, ka sievietēm bijis aukstāk. Tas saistīts ar lēnāku vielmaiņu.

Kristofers Minsons skaidro: "Cilvēkiem, kuriem vienmēr ir auksti, parasti ir mazāka muskuļu masa salīdzinājumā ar ķermeņa virsmas laukumu. Parasti tā ir sievietēm un gados vecākiem ļaudīm. Lai gan viņu faktiskā ķermeņa temperatūra var nebūt zemāka par noteikto normu, viņiem salst, jo ķermenis tiecas siltumu taupīt. Ir arī pētījumi, kas apliecina, ka sievietēm ir lielāks asinsvadu blīvums un arī tas viņas padara jūtīgākas pret aukstumu." Tomēr šim neesot pietiekams pamatojums datos, lai to uzskatītu kā absolūti ticamu.

"Tā kā ķermenis strādā, lai šo siltumu uzturētu, process sašaurina asinsvadus tieši ekstremitātēs (plaukstas, pēdas). Samazināta asins plūsma sievietēm vairāk nekā kungiem nozīmē aukstākas rokas un kājas," skaidro profesors un smadzeņu darbību salīdzina ar pārstrādājušos projektu menedžeri, kurš cenšas saglabāt dzīvību.

Vilkt džemperi vai kļūt par roni?

"Viena no labākajām lietām, ko var darīt, ir palielināt savu beztauku masu, tātad muskuļus. Lai gan tas nav viegli un ātri izdarāms, process veicinās vispārējo vielmaiņas ātrumu. Vēl noderīgi ir nonākt aukstuma stresā. Izklausās neloģiski, bet, apzināti pakļaujot ķermeni aukstām temperatūrām, ar laiku mazināsies vēsuma izjūtas. Derēs aukstas dušas vai kontrastdušas," – Minsons iesaka aukstajā dušā drebināties aptuveni minūti.

Kur ir robeža starp saslimšanu un koķetēriju par mūžīgo salšanu? "Ir iespējams, ka pastāvīgā salšanā vainojams zems vairogdziedzera hormonu līmenis. To var pārbaudīt ar asins analīzēm. Tas ir rets stāvoklis, bet šajā gadījumā var līdzēt hormonu piedevu lietošana. Ja cilvēks ir diezgan letarģisks, ar zemu motivāciju un viņam vienmēr salst, iespējams, ir vērts veikt vairogdziedzera hormonu novērtēšanu," skaidro speciālists. Pie vainas var būt arī anēmija, hipertireoze, asinsvadu problēmas, diabēts un anoreksija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!