Foto: Shutterstock
Sociālajos medijos par aktuālu ir kļuvis tēmturis "everything shower", kas norāda uz komplicētu, ilgu mazgāšanos dušā pat ar 14 soļu kopšanas rituāliem. Visi iespējamie pīlingi, atbrīvošanās no nevēlamā apmatojuma, kopjošas maskas kārtu kārtām, tā ir nodarbe, kas līdzvērtīga spa rituāliem pāris stundu garumā. Dermatologi ir vienisprātis – tas ir par daudz!

Šī ideja nav jauna, tai tikai nebija nosaukuma. Nesteidzīgā #everythingshower mazgāšanās ir lielisks sevis pašaprūpes veids, tomēr tam, kā eksperti skaidro, ir jānotiek retumis. Laikietilpīgi, daudz dārgā ūdens un pat neveselīgi. "Ilgstoša mazgāšanās dušā veicina sausas un kairinātas ādas riskus," izdevumā "Vogue" dermatoloģe Mamina Turegano skaidrojusi, ka, neraugoties uz to, ka modīgi, ilga, bieža mazgāšanās var izjaukt ādas mikrobiomu un bojāt matu kvalitāti.

@char.youngx Replying to @t0x!n 💚 much requested shower routine!! #everythingshower #girlhood #fyp ♬ original sound - charlotte🫶🏻

Brīnumainais ūdens

Regulāra mazgāšanās, protams, ir obligāta higiēnas daļa. Bez atbrīvošanās no netīrumiem, sviedriem, atmirušajām ādas šūnām, dušai ir arī citas labsajūtu veicinošas īpašības. Tā stimulē asinsriti, uzlabo imūnsistēmu, mazina sāpes, uzlabo miega kvalitāti un mazina nogurumu. Pat tiktāl, ka ir pozitīvs efekts uz smadzeņu veselību, mācīšanos, atmiņu, ietekmē garīgo veselību – mazina trauksmi un stresu.

Bet arī labas lietas var būt par daudz, un arī mazgāšanās dušā – par biežu. "Lai gan daudziem ikdienas duša ir optimāla, citiem varētu būt vērtīgāk mazgāties tikai trīs reizes nedēļā," skaidro dermatoloģe Dīna Robinsone. Tas atkarīgs no ādas stāvokļa, izmantotajiem produktiem un ierastā dzīvesveida. Piemēram, biežāk jāmazgājas, ja nodarbojas ar aktīviem sporta treniņiem, regulāri saskaras ar alergēniem vai vides toksīniem. "Ja diena ir bijusi mierīga, dušā var iet nākamajā dienā," saka Robinsone.

Arī Turegano "Vogue" apstiprina, ka pietiks ar četrām dušas reizēm nedēļā: "Ja mazgājas dušā biežāk nekā reizi dienā, āda var kļūt sausa vai kairināta." Bieža vai nepietiekama mazgāšanās rada problēmas arī ar galvas ādu. "Ja ir blaugznas, taukaini mati vai mati pastiprināti izkrīt, iesaku tos attīrīt katru vai katru otro dienu," viņa saka. Viļņainus matus var mazgāt retāk, bet ja ir blaugznas un dermatīts, minimums ir vismaz reize nedēļā.

Ne par karstu, ne par ilgu

Speciālistes iesaka, ka ideāli būtu mazgāties remdenā ūdenī un maksimums 15 minūtes. Jo ilgāka un karstāka duša, jo vairāk atbrīvosies no ādas dabiskajām eļļām, āda zaudēs mitrumu un kļūs sārta, niezoša. Ja āda nav jutīga, tad reizi pa reizei karsta, ilga duša neko ļaunu nenodarīs. Tomēr arī tad ir jāpievērš uzmanību lietotajiem produktiem – dušas želeja vai ziepes nedrīkst būt ar pārāk aktīvām sastāvdaļām (kā nātrija stearāts), abrazīvi skrubji un stipras smaržvielas var izjaukt ādas barjeru. Ieteicams lietot mitrinošus līdzekļus mazgājoties un neskopoties ar ādas kopšanu pēc tam. Ar dvieli noslaucīties maigi (neberzēt) un uzklāt vieglu, bet mitrinošu losjonu pēc tam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!