Foto: Shutterstock
Super gari nagi ir viena no populārākajām pēdējo gadu modes tendencēm. Sākot no Cardi B un Billijas Eilišas un beidzot ar tīnēm, kuras grib līdzināties saviem elkiem, – gari nagi ir pārņēmuši pasauli. Bet kamēr manikīra meistari berzē rokas un apgalvo, ka gari nagi jau nu nekādā gadījumā neapdraud veselību, mediķi ceļ trauksmi, ka šī modes tendence nav nemaz tik nekaitīga, kā šķiet.

Amerikas Universitātes (Vašingtonā) bioloģijas profesors Džefrijs Kaplans medijam "USA Today" atklāja, ka gari nagi ir ideāla vieta, kur vairoties baktērijām un sēnītēm. "Jo garāks nags, jo lielāka virsma, kur vairoties dažādiem mikroorganismiem. Pētījumos ir atklātas 32 dažādas baktērijas un 28 dažādas sēnītes, kuras mīt zem nagiem," viņš paskaidroja.

Kaplans uzsvēra, ka nav nozīmes tam, vai tie ir dabīgie nagi, akrila vai ar gēllaku pārklāti – jebkurā gadījumā tie rada paaugstinātu risku mikroorganismu pārnēsāšanai, ko pat īsti nevar novērst ar regulāru roku mazgāšanu.

Bioloģijas profesors arī norādīja, ka zem nagiem var veidoties bīstamais meticilīna rezistentais zeltainais stafilokoks jeb MRSA. Tas var izraisīt nopietnas infekcijas, kuru rezultātā var būt nepieciešama pat hospitalizācija. Dažas baktērijas, piemēram, tas pats stafilokoks, var pārnesties arī uz plašākām ādas zonām, izraisot spēcīgu infekciju. "Bet graužot nagus, sūkājot pirkstus vai urbinot degunu, šīs nagu baktērijas un sēnītes var nokļūt arī jūsu organismā," iespējamos riskus iezīmēja Kaplans, vienlaikus uzsverot, ka infekcija var arī izkropļot nagu.

Foto: Shutterstock

Ne velti medicīnas personāls lielākoties atsakās no gariem nagiem, tādējādi pacienti tiek pasargāti no potenciāli bīstamām infekcijām. Piemēram, "The New York Times" ziņo, ka divas medmāsas, zem kuru nagiem tika atrastas bīstamas baktērijas, iespējams, veicināja 16 mazuļu nāves 1997.-1998. gadā. Kaut arī epidemiologi atklāja saikni starp zīdaiņu nāvi un baktērijām zem medmāsu nagiem, tomēr neatzina to kā vienīgo un galveno nāves cēloni, vēsta medijs.

Neskatoties uz zinātnieku bažām, gari nagi turpina būt modē un visdrīzāk tuvākajā nākotnē nekļūs mazāk aktuāli. Arī manikīra meistari neatzīst, ka tie jebkādā veidā kaitētu veselībai. Piemēram, nagu kopšanas speciāliste Keila Ņūmena no Ziemeļkarolīnas medijam "USA Today" pateica, ka viņas klientēm nemēdz būt problēmas ar nagu infekcijām, savukārt, ko par mākslīgiem un gariem nagiem domā pašmāju meistari, lasi rakstā:

Par to, ka izteikti gari un spilgti nagi vēl labu brīdi būs modē, liecina tendences sociālajos medijos. "Instagram" un "TikTok" ir pārpludināti ar iespaidīgiem nagu dizainiem, ko demonstrē populārākās influenceres. Un neviens jau nesaka, ka nav skaisti un iespaidīgi – protams, ka ir, jo īpaši, ja pašam patīk. Galvenais atcerēties, ka gari nagi ir pakļauti riskam kļūt par baktēriju midzeni, tāpēc tos jo īpaši jāpieskata un regulāri jādezinficē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!