Foto: Shutterstock
No netīras tonālā krēma otas var iedzīvoties tik nopietnās sejas ādas problēmās, ka mati aiz šausmām celsies stāvus gaisā. Kāpēc ir svarīgi gādāt, lai skaistumkopšanas instrumenti būtu allaž tīri?

Akadēmiskais autors un ārsts no Londonas Sermeds Mežers vērsis uzmanību dekoratīvās kosmētikas otu tīrīšanas nozīmei. Minūti garajā videoklipā, kas publicēts Mežera "TikTok" kontā (@DrSermedMezher), ārsts izskaidro, kā dekoratīvās kosmētikas otas, īpaši, ja tās netiek regulāri tīrītas, var izraisīt izsitumus uz sejas, kas var izplatīties pa visu ķermeni.

Par piemēru viņš izskata kādas 30 gadus vecas pacientes situāciju, kura pieredzēja šķietami nedziedināmu ādas problēmu – viņa lietoja steroīdus, pretsēnīšu medikamentus, antibiotikas, krēmus. Kad nekas no minētā nelīdzēja un izsitumi sāka izplatīties pa ķermeni, ģimenes ārsts sievieti nosūtīja pie dermatologa. Pēc pārbaudēm beidzot tika atrasts sliktā ādas stāvokļa vaininieks – baktērija, kas dzīvoja netīrā dekoratīvās kosmētikas otā. "Šīs lietas satur vairāk baktēriju nekā jūsu tualetes poda sēdeklis," saka ārsts, pamatojoties uz "Spectrum Collections" pētījumu, kurā tika salīdzinātas baktērijas uz tualetes poda sēdekļa un netīras dekoratīvās kosmētikas otiņas.

@drsermedmezher It's Soooooo Dirty 🤢 #tools Regularly cleaning this tool is essential for maintaining both your skin's health and the longevity of your cosmetic tools. Here's why it's crucial: Bacteria Buildup: this tool accumulates bacteria, oils, and dead skin cells with each use, which can lead to skin irritation and breakouts. Preventing Infections: Dirty brushes may harbor harmful bacteria that can cause eye infections or skin conditions, especially when used around sensitive areas. Product Performance: Clean brushes ensure the true color and effectiveness of your makeup products, preventing muddying or dilution of colors due to residue. Brush Longevity: Regular cleaning helps preserve the quality of your brushes, preventing bristle damage and maintaining their softness over time. Skin Hygiene: Clean brushes contribute to overall skin hygiene, reducing the risk of clogged pores and acne caused by makeup residue. Incorporating a routine of cleaning your makeup brushes is a simple yet impactful step in maintaining healthy skin and maximizing the performance of your cosmetics. #MakeupBrushCare #SkinHealth #CosmeticHygiene #BeautyRoutine #BrushCleaning #SkinCareTips #MakeupApplication #HealthySkin #BeautyHabits #CosmeticMaintenance ♬ Storytelling - Adriel

Šis gadījums ir vērā ņemams, jo medicīniskie izmeklējumi atklāja šokējošu lietu – uz sievietes ādas atklāta pseudomonas aeruginosa – baktērija, kas ir bīstama cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu, piemēram, tiem, kam bijusi ķīmijterapija vai ir saslimšana ar HIV, raksta "New York Post".

Slavenību grima māksliniece Džesika Peina mudina dekoratīvās kosmētikas otas tīrīt vismaz reizi nedēļā. "Ja šur tur parādās nelieli izsitumi un sāc prātot, kāpēc, pajautā sev, kad pēdējoreiz tīrīji otas," Peinu citē "New York Post".

2023. gada uzņēmums "Beauty Pie" veica aptauju, kurā piedalījās vairāk nekā tūkstotis cilvēku. Tajā tika noskaidrots, ka 45 procenti cilvēku nekad nav mazgājuši tonālā krēma otu un vairāk nekā puse nekad nav tīrījuši skaistumkopšanas sūkli (tā dēvēto "beauty blender"), uz pētījumu atsaucas "Daily Mail".

Džo Latimers, mikrobiologs no Salfordas universitātes, norāda: "Mūsu āda ir ekosistēma, kurā dzīvo neskaitāmi daudz baktērijas, sēnītes un vīrusi, un lielāko daļu laika mūsu āda kontrolē šo bakteriālo sugu līdzsvaru. Mūsu pašu baktērijas palīdz saglabāt ādu veselīgu un pasargā no infekcijas, bet ja baktēriju skaits kļūst pārāk liels, var rasties tādas problēmas kā akne, atopiskais dermatīts, seborejiskais dermatīts vai brūču infekcijas."

Taču higiēna nav pavirša tikai pret dekoratīvās kosmētikas otām. Arī galvas gumijas, stīpiņas un sejas skulptori (piemēram, masāžas rullīši un "gua cha" rīks) mēdz būt atstāti novārtā. Skaistumkopšanas kompāniju iemūžinātie attēli ar 10 reizes pietuvinātiem instrumentiem atklāj īsto ainu, kas notiek, ja tie netiek pienācīgi apkopti. Gadiem ilgi uzkrātie kosmētikas pārpalikumi, netīrumi un eļļas izraisa infekcijas un akni.

"Katru reizi, kad pieskaramies savai ādai ar skaistumkopšanas instrumentiem, piemēram, sejas rullīšiem un kokvilnas vairākkārt lietojamām drānām, mēs pārnesam daļu savu baktēriju uz šiem instrumentiem," Latimeru citē "Daily Mail". "Laika gaitā baktērijas, atmirušie ādas audi un veci ādas kopšanas un kosmētikas līdzekļi uzkrājas uz instrumentiem, un veidojot labvēlīgu vidi, kurā baktērijām vairoties. Kad atkal lietojam rīkus, mēs šo mikrobu tūkstošus pārnesam atpakaļ uz mūsu ādu."

Latimers iesaka regulāri tīrīt ādas kopšanas un kosmētikas līdzekļus un galvenais – glabāt tos tīrā, sausā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!