Foto: Publicitātes foto

Tirdziņš "Cits Bazārs" šopavasar atkal apvienos labākos no labākajiem skolēnu radītajiem produktiem un pakalpojumiem. Oriģinālās idejas un skaistais izpildījums pierāda – mūsu jaunieši var! Lūk, desmit interesanti produkti, kurus skolēni tirgos pavasara tirdziņā.

23. martā tirdzniecības centrā "Domina Shopping" notiks jau par tradīciju kļuvušais Latvijas mēroga skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) pasākums "Cits Bazārs". Šogad no vairāk nekā 400 pieteikumiem izvēlēti 270 SMU un tā ir vienreizēja iespēja jauniešiem no visas Latvijas iejusties uzņēmēja tēlā un prezentēt sevis radītos produktus un pakalpojumus.

Ērtam un gardam rītam – kafijas maisiņi

Foto: Privātais arhīvs

Cik laba un veiksmīga izvirtīsies diena, bieži vien nosaka rīts. Un kā gan iesākt rītu, ja ne bez kafijas? Par to noteikti aizdomājušies Babītes vidusskolas SMU "Alternatiff Coffe", kuri piedāvā kafijas maisiņus, kas atvieglo maltās kafijas lietošanu, izfiltrējot kafijas biezumus un nemainot kafijas garšu. Jaunie uzņēmēji apgalvo, ka maisiņi atvieglos arī trauku mazgāšanu.

Pašu radīts galds no Latvijas kokiem

Foto: Privātais arhīvs

Ādažu Brīvās Valdorfa skolas audzēkņi jeb SMU "Epoxy Luxury Tables" zina, cik svarīga ir omulīga mājas sajūta. Viņu darinājums ir galds ar īpaši interesentu virsmu, kas skaisti izcelsies ikvienas mājas interjerā, nodrošinot stilīgu un pārdomātu dizainu. Galds gatavots no Latvijas dižajiem kokiem: ozola, oša, kļavas, liepas un epoksīda sveķiem.

Kameras sensors telefonam

Foto: Privātais arhīvs

Mēs dzīvojam laikā, kad apkārt notiekošo bieži vien tveram caur telefona fotokameras objektīvu. Tas nav ne labi, ne slikti – tā vienkārši ir, jo tik ļoti gribas iemūžināt skaistus mirkļus paliekošās foto atmiņās. Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas un Ventspils 4. vidusskolas skolēnu mācību uzņēmums "Cameron" radījis telefona aizmugurei pievienojamu kameras sensoru, kas tam savukārt ļauj pievienot objektīvu. Izmantojot šādu pieeju, ar telefonu bildēta attēla kvalitāti var pielīdzināt teju profesionālo kameru radītājām fotogrāfijām.

Automātiskā barotava mīluļiem

Foto: Privātais arhīvs

Visi četrkājaino draugu saimnieki zina, ka saviem mīluļiem nekā nav žēl. Jo īpaši tad, ja tas palīdz ķepaiņu veselībai un labsajūtai. Bet vēl labāk, ja kāds labumiņš no tā tiek arī pašiem saimniekiem. Jelgavas Valsts ģimnāzijas jauno uzņēmēju apvienība "Dowy" radījuši unikālu produktu – automātisko kaķu un suņu barotavu, kas atvieglo saimnieka dzīvi, automatizējot dzīvnieka barošanu un veidojot dzīvniekam īpašu diētu.

Īpaša rotaļlieta mazuļiem

Foto: Privātais arhīvs

Mazuļa pirmie dzīves gadi ir jo īpaši būtiski pareizas attīstības veicināšanai. To zina ne vien mediķi un mammas, bet arī PIKC Rīgas Valsts tehnikuma audzēkņi un viņu SMU "Happy Octopus". Skolēni radījuši mīksto rotaļlietu – astoņkājīti, kura kājiņas piepildītas ar smalkiem un cietiem materiāliem, tādejādi veicinot mazuļa taustes un sīkās motorikas attīstību.

Džemperis tiem, kam vienmēr salst

Foto: Privātais arhīvs

Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas skolēnu uzņēmums "Heatee" radījis džemperi, kas pats sevi sasilda, izmantojot pārnēsājamus akumulatorus. Šāds džemperis būs lielisks sabiedrotais ne vien bargās ziemas dienās, bet arī drēgnās rudens un vēsās pavasara, un vasaras dienās.

Klipsis apavu auklām

Foto: Privātais arhīvs

Cik gan kurpju auklas var būt kaitinošas, ja atraisās visnepiemērotākajos brīžos! Visdrīzāk par to aizdomājušies ir arī Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas jaunie biznesmeņi "LaceLock", kuri radījuši parocīgu klipsi, kas nodrošinās – apavu auklas neatsiesies. Vēl interesantāk, ka klipsis ir 3D drukāts un veidots no izturīga materiāla, turklāt dažādās krāsās, lai pieskaņotos apaviem.

Matemātiska galda spēle

Foto: Privātais arhīvs

Dobeles 1. vidusskolas skolēni izveidojuši matemātisku galda spēli "Mingo", kuras galvenais mērķis ir atvieglot skolēnu reizrēķina apguvi un ieinteresēt skolēnus mācīties. Mācīšanās ar spēles elementiem var būt ļoti efektīvs izglītošanās veids, tāpēc jo īpaši šādu inovatīvu pieeju novērtēs topošo skolēnu vecāki.

Matu līdzeklis

Foto: asis_photos

Siguldas pilsētas vidusskolas SMU "Osmari" pievērsušies kosmētikas pasaulei, radot matu līdzekli, kas galvas rotai palīdzēs kļūt stiprākai, mīkstākai un spīdīgākai.

Viedās vizītkartes

Foto: Privātais arhīvs

Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma audzēkņu apvienības "SyncLink" radītās viedās vizītkartes noteikti ieinteresēs visus biroju darbiniekus un ne tikai. Zināms, ka ar vizītkarti iespējams radīt vienreizēju un paliekošu pirmo iespaidu. Bet kādu gan iespaidu atstās vizītkarte, kas ir mūsdienu tehnoloģiju tradīcijās ieturēta? Proti, tā ar pieskārienu pārsūta kontaktus uz saņēmēja telefonu.

Mūsdienu jaunieši ir inovatīvi, izdomas bagāti un uzņēmīgi! Par to liecina ne vien šie, bet arī visi pārējie skolēnu radītie produkti un pakalpojumi. Iepazīties ar SMU produktiem iespējams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!