Foto: Shutterstock

Pavasaris ir laiks, kad ne tikai priecāties par to, cik skaisti daba mostas no ziemas pelēcības, bet arī parūpēties par dārza augiem, lai tie kuplotu un ziedētu vasaras pilnbriedā. Viens no augiem, kuram rūpes un uzmanība pavisam noteikti ir vajadzīga, ir rozes. Kad tās atsegtas no ilgās guļas, jāķeras klāt šķērēm.

Pēc rožu atsegšanas jāizgriež sala, slimību vai kaitēkļu bojātos dzinumus, "Delfi" skaidrojusi dārzkopības speciāliste Antra Balode. Pavasarī rožu apgriešana ir viens no atbildīgākajiem darbiem, lai izveidotu spēcīgu krūmu un vasarā tas veidotu daudz, krāšņu ziedu. Šo darbiņu veic pirms sānu pumpuru plaukšanas.

Vispirms izgriež nokaltušos, vājos un tievos dzinumus, kā arī dzinumus ar tumšiem, melniem plankumiem, kas var būt parazitāro sēņu bojājumi. Šie inficētie dzinumi, kā arī grauzēju bojātie, ir jāizgriež un jāsadedzina. Apgriež arī salā cietušo dzinumu galus līdz veselai koksnei, kas parasti ir gaiši zaļa. Ja koksne ir nobrūnējusi, tad jauno dzinumu attīstība aizkavējas vai arī tie pēc laika nokalst vai arī neaug.

Visas rozes nav jāgriež vienādi

Visīsāk apgriež poliantrozes un miniatūrrozes – tām atstāj 2–3 pumpurus uz dzinuma, tējhibrīdrozēm uz krūma 3–4 spēcīgus dzinumus ar 4–6 pumpuriem, floribundrozēm atstāj 4–5 spēcīgus dzinumus ar 3–4 pumpuriem uz katra, vājos sānu dzinumus un sīkos zarus izgriež. Speciāliste skaidro, ka tas ir aptuvenais skaits, jo, strādājot dārzā, jau neviens pumpurus neskaita. Krūmrozēm pirmos gadus pēc stādīšanas dzinumus negriež. Turpmākajos gados, lai veicinātu jaunu dzinumu veidošanos, dažus vecos zarus nogriež 50 centimetru augstumā, pārējos atstāj visā garumā, bet sīkos izgriež pavisam. Parka rozēm jaunos dzinumus negriež, bet izgriež sausos, bojātos un vecos dzinumus.

Stīgotājrozēm vecos zarus apgriež virs jauna, spēcīga sānzara vai arī izgriež pie pamatnes. Dažus pamata dzinumus atstāj 30 centimetru garumā, lai no snaudošiem pumpuriem veidotos jauni pamata dzinumi. Jaunos, iepriekšējā gada dzinumus nesaīsina, ja tie nav cietuši salā.

Daļai stīgotājrožu ziedi veidojas tikai uz iepriekšējā gada dzinumiem, piemēram, populārajai šķirnei 'Flammentanz'. Griež tā, lai augšējais pumpurs būtu ārpusē, nevis zara iekšpusē, jo tad tas augs krūma vidū. Veciem krūmiem izgriež novecojušos zarus nedaudz virs pamatnes. Pēc apgriešanas apakšējie pumpuri ātri piebriest un dod spēcīgus dzinumus ar jauniem sānu dzinumiem.

Ar citiem dārzkopības speciālistes Balodes ieteikumiem rožu kopšanā pavasarī vari iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!