Nereti prieku par kamīnu vai krāsniņu mājās aizēno kvēpi, kas nosēdušies uz kamīna aizsargstikla vai krāsns durtiņām. Kā bez lielām pūlēm un tēriņiem visu notīrīt, lai varētu turpināt rāmu un meditatīvu lūkošanos šaudīgajās liesmu mēlēs?

Pieredzējuši krāsns meistari zina stāstīt, ka ātri melnējošs stikls un krāsns mute lielā mērā saistīti gan ar pašas krāsns konstrukciju, gan karstumu.

Pirmkārt, krāsns vai kamīna durvīm jābūt ar ventilācijas restītēm – gan augšpusē, gan lejpus. Augšējā ventilācija pat nav tik svarīga kā apakšējā – tai jābūt pilnīgi noteikti. Kuršanās procesā caur to kurtuvē ieplūst gaiss, kas vienlaikus gan atvēsina stiklu, gan novirza liesmas.

Otrkārt, malkai kurtuvē jābūt ne tuvāk par desmit centimetriem no kamīna aizsargstikla vai krāsns durtiņām.

Foto: Shutterstock

Ievērojot šos divus noteikumus, protams, pilnībā no kvēpiem neizvairīties, tomēr to būs krietni mazāk. Bet kā notīrīt kvēpu nosēdumus? Veikalos pieejami daudzi tīrīšanas līdzekļi, taču, ja ir krāsns vai kamīns, tad vienmēr pa rokai būs daudz lētāks un dabiskāks līdzeklis – pelni! Tā kā tie ir abrazīvi, lieti noder kā efektīvs tīrīšanas līdzeklis.

Tīru sūkli samitrina ūdenī un raupjo daļu iemērc kamīna pelnos. Ar šo maisījumu noberž kamīna stiklu. Līdzko kvēpi un nosēdumi sāk padoties, sūkli izskalo un virsmu nomazgā ar tīru ūdeni. Ja nepieciešams, atkārto procedūru. Visbeidzot – kvēpu un netīrumu atliekas noslauka ar tīru papīra dvieli.

Sūkļa vietā var izmantot samitrinātu salveti vai papīra dvieli. Pēc tam, kad papīrs būs izžuvis, to varēs sadedzināt svaigi iztīrītajā kamīnā.

Starp citu, pelni ir īsts pelēkais zelts, tos var izmantot ne tikai kamīna vai krāsns tīrīšanai, bet arī dārzā! Kur vēl var izmantot vērtīgos pelnus, lasi šajā rakstā – "Pelēkais zelts – pelni. Padomi kurināmā pārpalikumu izmantošanai dārzā un mājā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!