Foto: Shutterstock

Vaicāsi, vai varbūt beidzot ir pienācis tas laiks brīnumaino augu – plūškoku iestādīt arī savā dārzā? Zaļenieku kokaudzētavas dārzu centra "Labklājības dārzi" vadītāja Kristiāna Komina-Kaušele stāsta par melnā plūškoka priekšrocībām, kā izmantot šī auga ogas, atklājot arī piecas iecienītākās šķirnes.

Plūškoki ir vasarzaļi krūmi vai nelieli koki. Pacietīgi augsnes izvēlē, mīl normālu, kaļķainu, mitru augsni, bet ne ilgstoši applūstošu. Ēncietīgi, aug arī saulē, bet priekšroku dos rīta vai vakara saulei. Ogas iecienījuši arī putni. Baltijas reģiona dienvidaustrumos melnais plūškoks tiek kultivēts kā ārstniecības un dekoratīvais augs jau kopš 17. gadsimta.

Melnais plūškoks zied no maija līdz jūlijam, savukārt melnās ogas novāc no augusta līdz pat septembra beigām.

"Viens no iemesliem, kāpēc cilvēki izvēlas savā dārzā iestādīt melno plūškoku (Sambucus nigra) ir noteikti to vērtīgo, antioksidantiem bagāto ogu dēļ. Melnā plūškoka ogās ir teju divas reizes vairāk antioksidantu nekā citās ogās. Tas ir vērā ņemams rādītājs," stāsta Kristiāna Komina-Kaušele.

Protams, melnā plūškoka ogas satur arī citas vērtīgas vielas, tādas kā karotīnu, sambucīnu, miecvielas, vitamīnus, minerālvielas, aminoskābes. Ogas ir tik vērtīgas, ka farmācijā plaši izmanto melnā plūškoka ekstraktu, kam piemīt pretiekaisuma un pretsāpju, kā arī imunitāti stiprinošas īpašības.

Ko var gatavot no plūškoka ogām?

No ogām mājas apstākļos varēs gatavot imunitātei vērtīgus sīrupus, ogu eliksīrus, sulas vai vienkārši tās kaltēt. Tāpat gan tējām, gan sīrupiem izmantot melnā plūškoka ziedus. Mājas aptieciņā tas noteikti noderēs!

Ogas var ēst tikai tad, kad tās ir pilnībā nogatavojušās un ieguvušas melni violetu nokrāsu. Pirms ogu lietošanas vēlams pārliecināties par katra cilvēka reakciju uz šo koku ogām. Ēdamas ir tikai melnā plūškoka ogas (Sambucus nigra), savukārt sarkanā plūškoka (Sambucus racemosa) ogas ir indīgas un nav lietojamas uzturā.

Iecienītākās šķirnes

Latvijā ir pieejamas vairāk nekā 20 melno plūškoku šķirnes, tomēr iecienītākās ir tieši šīs:

  • 'Aurea' – augstums 2,5-3 metri, platums 2-2,5 metri, lapojums zelta dzeltenzaļš. Šī ir dārzu centra "Labklājības dārzi" iecienītākā un arī ieteiktākā šķirne. Krūms ražo bagātīgi, ir arī ļoti dekoratīvs ar savu lapojumu. Lieliski aug arī Latvijas austrumu zonā. Ziedi balti.

  • 'Haidegg 17' – augstums 3,5-4 metri, ļoti bagātīgi ražojoša šķirne, izmanto lielražošanā. Lapojums zaļš, spīdīgs. Ziedi balti.

  • 'Obelisk' – augstums 3-4 metri, piramidāls vainags, bagātīgi ražojoša šķirne. Ziedi balti.

  • 'Black Lace' – augstums 3,5-4 metri. Ar skaistām šķeltām, mežģīņainām, tumši sarkanām lapām. Ziedi gaiši rozā. Vairāk dekoratīva šķirne, bet ogas arī ir ēdamas.

  • 'Black Tower' – augstums 2,5 metri, kolonveida vainags. Tumši sarkanām lapām. Ziedi rozā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!