Pavasarī dārzā ir gana daudz darbu. Un viens no svarīgākajiem – parūpēties par siltumnīcu, lai vasarā tajā augtu laba tomātu un gurķu, kā arī citu dārzeņu raža. Raidījuma "Dārza jautājums" vadītāja, dārzniece un arboriste Ilze Andersone iesaka pavasara dārza darbus sākt ar siltumnīcu konstrukciju pārbaudi.

Pēc ziemas jānovērtē to stāvoklis – vai koka konstrukcijās nav iemetusies pelēkā puve, jāpārbauda, vai nav kādi plēves bojājumi, kurus sezonas laikā nodarījuši putni, mājdzīvnieki vai pat zāles stiebri. Ja siltumnīcā manāmas zaļas nogulsnes, tas nozīmē, ka siltumnīcu vajadzētu mazgāt. Nedrīkst aizmirst par kaitēkļiem, jo siltumnīca tiem ir laba vide, kur pārziemot.

Ja kāda problēma ir konstatēta, tā jāmēģina risināt. Andersone ierasti sāk ar siltumnīcas mazgāšanu, izmantojot augstspiediena mazgātāju un zaļās ziepes. Ja siltumnīca ir ar plēves segumu, tad augstspiediena mazgātāju var izmantot droši. Piesardzīgāk jādarbojas, ja tiek mazgāta polikarbonāta vai stikla siltumnīca.

Ja rudenī siltumnīca netika dezinficēta, tad to var paspēt arī pavasarī. Ja koka konstrukcijās manāma pelēkā vai melnā puve, tad to jāapstrādā ar speciāli paredzētajiem līdzekļiem. Siltumnīcu dezinficēšanai var izmantot sēra līdzekļus, vai arī veco labo paņēmienu – kadiķa kvēpināšanu, pastāsta Andersone.

Kad aļģes, netīrumi un sūnas no konstrukcijām nomazgātas, jāpagaida, kamēr siltumnīca kārtīgi izžūst un ir laiks labot nepilnības, piemēram, plēvju caurumus. Tos var aizlāpīt, izmantojot speciālu līmlentu plēves un stikla labošanai. Nākamais sanitārais darbiņš – veco augļu (ja nu kāds paprikas vai tomāta auglis palicis siltumnīcā), nezāļu un sauso stiebru izvākšana. Jāizvāc arī vecie striķi un virvītes, kas izmantoti iepriekšējā dārza sezonā dārzeņu piesiešanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!