Foto: Shutterstock
Nepietiek vien ar melleņu iestādīšanu - lai sagaidītu bagātīgu ražu, par tām ir regulāri jārūpējas. Padomus krūmmelleņu kopšanā žurnālam "Ievas Māja" sniedz pieredzējušais dārzkopis Mārtiņš Maltenieks.

Kā galveno iemeslu tam, ka krūmmellenes neražo un turklāt arī slikti aug, eksperts min nepietiekamu augsnes skābumu. Šiem ogu krūmiem, līdzīgi kā rododendriem, ir vajadzīga skāba augsne ar pH līmeni 4,2- 5,0. Augsnes skābumu var pārbaudīt laboratorijās, kurās veic augsnes sastāva analīzes.

Pašu spēkiem aptuveni augsnes skābumu var noteikti, traukā ieberot zemi un uzlejot tai destilētu ūdeni. Visu samaisa un pēc brīža ar lakmusa papīru nosaka šķīduma pH. Ja tas ir augstāks par 5, krūmmellenes vajadzētu pārstādīt.

Rudenī līdz pat oktobra vidum ir īstais laiks krūmmelleņu pārstādīšanai. Katram krūmam izrok 40 centimetrus dziļu bedri ar 80 centimetru diametru. Izņemtajai augsnei piemaisa apmēram tikpat daudz skābās kūdras. Šādu skābo kūdru var iegādāties dārzkopības veikalos, tomēr jāpievērs īpaša uzmanība tam, lai nenopirktu puķēm un citiem dēstiem domāto kūdru. Var doties arī uz tuvāko zināmo kūdras purvu.

Tāpat kā citi ražojošie augi, arī krūmmellenes ir jāmēslo. Jau pārstādot, augsnes un kūdras maisījumam pievieno palielu sauju kāda lēni šķīstoša pilnmēslojuma, vislabāk izmantot amonija sulfātu, jo tas augsni paskābina. Arī laistāmo ūdeni pa laikam var paskābināt kaut vai ar citronskābi. Kā arī ik pārgadus krūmus rudeņos būtu nepieciešmas mulcēt ar skābo kūdru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!