Foto: Shutterstock

Kas šobrīd darāms rožu dārzā un kad vislabāk tās ieziemot? Iesaka "Dailas rozes" – ģimenes stādaudzētava, kas ar rožkopību nodarbojas jau trešajā paaudzē.

Apgriežam rožu dzinumus

Rožu dzinumus apgriežam divas reizes gadā. Pavasarī nogriež visas nosalušās daļas, ziedēšanas laikā griež nost pārziedējušos ziedus, lai tie neatņemtu rozēm spēku, bet rudenī veic jauno dzinumu galotņošanu (galotnes nogriež apmēram 5 centimetrus līdz pumpuram), lai jaunie dzinumi nevis stieptos garumā, bet nobriestu.

Rozēm vispirms var nogriezt nenokoksnējušos dzinumu galus, jo tie tāpat nepārziemos. Tie ir izteikti zaļā vai sarkanīgi lillā krāsā. Arī visus jaunos, sīkos dzinumus var izgriezt. Atstāj dzinuma koksnaināko, izturīgāko daļu.

Garie dzinumi labāk pārziemos, ja tos pielieks pie zemes. Ja rozes apgriež pārāk zemu un pavasarī strauji iestājas ļoti silts un saulains laiks, augi var sasteigti izdzīt ziedus un neveidot jaunus, spēcīgus dzinumus. Tad pirmās ziedēšanas laikā krūmi būs sīkāki. Uz otro ziedēšanas vilni gan tie būs paguvuši izaugt šķirnei raksturīgajā garumā. Taču jārēķinās, ka ir šķirnes, kuras arī pavasarī pārāk nedrīkst apgriezt, jo ziedēs tikai tad, kad būs sasniegts šķirnei raksturīgais augums. Noteikti nenogriez, bet pieliec un sasedz rozes, kuras zied uz iepriekšējā gada dzinumiem.

Kad un kā ieziemot

Rožu ieziemošanai galvenais darbs ir piesegšana, tam var izmantot ozollapas, jo tās lēni sadalās, mulču vai speciālo kūdru. Speciālā kūdra neuzsūc mitrumu, to pavasarī var savākt maisos un izmantot nākamajā gadā. Īstais brīdis, kad rozes jāpiesedz, ir tad, kad gaisa temperatūra ne tikai naktīs, bet arī dienās stabili nokrīt zem nulles. Vēl var uzlikt arī egļu zarus.

Rožu piesegšanu nedrīkst izdarīt pārāk agri, tās var izsust; ja piesedzot, nav nobirušas rožu lapas, tās nolasa, lai nesāk pūt; izgriež "jēlos" dzinumus, kas nav pārkoksnējušies; pieliec garākos dzinumus; katram rožu ceram uzber apmēram spaini šķeldas, ap rožu celmu veidojot 5 -7 centimetrus augstu konusiņu, pavasarī to norauš un atstāj uz dobes; ja sākas stiprs sals, rozes piesedz ar egļu zariem.

Savukārt turpinājumā vari skatīt vēl citus noderīgus rakstus par rožu audzēšanu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!