Foto: Shutterstock
Veikalu plauktos glītas, krāsainas un smaržīgas sveces nopērkamas arī par ārkārtīgi lētu naudu – diviem vai trim eiro, un liesma nenodzisīs vairākas stundas. Lai arī ir tik ārkārtīgi patīkami, ja mājās spīguļo un smaržo pat vairākas svecītes vienlaikus, veselībai tas reizēm nemaz nav tik labi. Kāpēc tā?

Vidusmēra cilvēks katru dienu ieelpo apmēram 20 000 litru gaisa. Tumšā un aukstā laikā mēs tiecamies ilgāk uzturēties iekštelpās un, ja aiz loga skats atgādina kadru no "Ledus laikmeta", tad izvedināt telpu nemaz tik kārdinoši vis neliekas. Bet aizdedzināt kādu svecīti? Lai arī tas patiesi uzlabo atmosfēru un ir ārkārtīgi patīkami, ja istaba smaržo pēc "savvaļas rozes" vai "lilijas pieskāriena", vai "Ziemassvētku maģijas", dedzinot sveces, izdalās ķīmiskas vielas, kas piesārņo gaisu.

Mānīgi ir domāt, ka slikts gaiss var būt tikai kaut kur Rīgas centrā, kur ik dienu jāelpo līdzi mašīnu izpūtējiem un no matiem "jāizķemmē" cigarešu dūmi. Saskaņā ar ASV Vides aizsardzības aģentūras (EPA) datiem iekštelpu gaisa piesārņotāju līmenis parasti ir vairāk nekā trīs reizes augstāks nekā ārpus telpām.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!