Foto: Shutterstock

Mākslas un kultūras mantojums visos laikos vilinājis ceļotājus un, to apzinoties, vairākās valstīs regulāri tiek atklāti jauni muzeji, galerijas un citi estētiski tūristu magnēti. Kuras ir spilgtākās Eiropas mākslas galvaspilsētas – vietas, kuras izceļas uz citu fona ar intensīvu mākslas vidi?

Vācu uzņēmums "posterXXL" nesen veicis pētījumu, kurā specializētās kategorijās piešķīra punktus Eiropas pilsētām, pamatojoties uz tādiem faktoriem kā mākslas galeriju skaits, slavenu arhitektu projektēto ēku skaits, laikmetīgās mākslas autoru skaits, kas dzimuši konkrētajā pilsētā, kā arī mākslas skolu un festivālu skaits, vēsta "Condé Nast Traveller". Ir pilsētas, kas šajā topā pārsteigumus nesagādā, kamēr citas ir negaidīts atklājums.

1. Londona


Londona tiek uzskatīta par Eiropas radošuma galvaspilsētu. Studenti no visas pasaules šeit ierodas, lai studētu tādās prestižās skolās kā Londonas Mākslas universitāte, "Central Saint Martins" un "Fine Arts College".

Lai gan Londona nav lēta pilsēta, daudzos pasaules līmeņa muzejos un galerijās ieeja ir bez maksas, tostarp Nacionālajā portretu galerijā, Nacionālajā galerijā, "Somerset House" un "Tate Modern".

Lai novērtētu arhitektūru un interjeru (un rocība to atļauj), ieteicams ieturēt pusdienas vai vakariņas labākajos restorānos Londonā, un nakšņot skaistākajās viesnīcās, kurās apskatāmi tādu mākslas "superzvaigžņu" kā Monē, Rubenss, Rembrants uc. darbi.

Katru rudeni Rīdženta parkā pulcējas tūkstošiem estētu, jo oktobrī (šogad no 11. līdz 15. datumam) notiek bezmaksas publiskā izstāde "Frieze", kurā piedalās gan pieredzējuši mākslinieki, gan tādi, kas tikai tagad uzsākuši savu ceļu mākslas pasaulē. Apmeklēšanas vērts ir arī modernās un laikmetīgās mākslas gadatirgus ("London Art Fair"), kurā interesentiem tiek piedāvāta iespēja atklāt pasaules vadošās galerijas un izstādes, piedalīties tematiskās lekcijās un ekskursijās (nākamais gadatirgus gaidāms 2024. gadā no 17. līdz 21. janvārim). Vēl pieminēšanas vērti festivāli ir "Photo London" un "London Craft Week".

Foto: Shutterstock

2. Amsterdama


Amsterdama jau pati par sevi ir īsts mākslas darbs ar tās ainaviskajiem kanāliem un tiltiņiem, tādēļ nav brīnums, ka Nīderlandes galvaspilsēta pievilina mākslinieciski noskaņotus cilvēkus un iedvesmo radīt dažādus mākslas pasākumus un festivālus. Amsterdama ir arī dzimtene vairākiem laikmetīgās mākslas autoriem, piemēram, Robam Šoltem un Inesei van Lamsvērdei.

Amsterdamā ir vesels kvartāls, kurā atrodas vairāki muzeji katra gaumei. Ja laiks ir ierobežots, tad ieteicams apmeklēt vismaz "Rijksmuseum", kurā atrodas plašākā mākslas un artefaktu kolekcija valstī, un Van Goga muzeju, kurā pastāvīgo kolekciju veido aptuveni 700 slavenā mākslinieka darbi.

Foto: Shutterstock

3. Roma


Iespaidīgais Kolizejs, vēsturiskās drupas teju ik uz soļa un vairāki pasaules līmeņa valdzinoši arhitektūras pieminekļi Romu viennozīmīgi padara par mākslas meku. Tomēr te aplūkojami ne tikai gadsimtiem seni kultūras pieminekļi – arī laikmetīgās mākslas aina Itālijas galvaspilsētas galerijās ir spēcīga un vilina apmeklētājus no visas pasaules.

Viens no tādiem ir 21. gadsimta mākslas muzejs "MAXXI" – 27 tūkstošus kvadrātmetru lielajā galerijā glabājas tūkstošiem darbu. Savukārt oktobrī (no 24. līdz 29. datumam) norisināsies Romas mākslas nedēļa, kuras laikā būs pieejamas vairāk nekā 170 izstādes un tikpat daudz meistarklases un studijas jau esošiem un topošiem māksliniekiem.

4. Edinburga


Skotijas galvaspilsēta "posterXXL" pētījumā ierindota ceturtajā vietā, kļūstot par otru pilsētu no Apvienotās Karalistes, kas iekļuvusi topa pieciniekā.

Pašā Edinburgas centrā atrodas Skotijas Nacionālais muzejs, kurā apvienojušās vairākas galerijas, tostarp "Modern One", "Modern Two", "National" un "Portrait". Galerijas zālēs atrodas vairāk nekā 120 tūkstoši gleznu un artefaktu ekspozīcijās par dabas vēsturi, pasaules kultūru, zinātni utt.

Tūkstošiem gadu senās vēstures dēļ, Edinburgas arhitektūra ir nepārspējama, tādēļ ceļotājiem ieteikums ieplānot pastaigu pa pilsētu un apmeklēt pilsētas cietoksni, apskatīt karalisko Holirūdhausas pili un skaidrā dienā vērot pilsētas ainavu no Artūra krēsla kalna.

5. Oslo


Vasaras beigās notiek ikgadējā Oslo mākslas nedēļas nogale ("Oslo Art Weekend"), kad pilsētā izskan plaša mākslas programma, tiek rīkoti "pop-up" pasākumi un izstādes. Savukārt, kad Norvēģijas galvaspilsētā iestājas ziema, gaismas festivāls "Fjord Oslo" ostas promenādi pārvērš par brīvdabas izstāžu zāli.

Mākslai veltīti festivāli visa gada garumā ir iespaidīgi un plaši apmeklēti, un tiek uzskatīti par galveno ceļotāju magnētu, tomēr Oslo ir mājvieta arī nozīmīgajam Norvēģijas Nacionālajam mākslas muzejam, kurā izstādītas vērienīgas arhitektūras un dizaina priekšmetu kolekcijas.

6. Berlīne


Berlīne ir laikmetīgās mākslas cienītāja sapņu galamērķis. Vācijas galvaspilsētā var pavadīt ne tikai nedēļas nogali, bet veselu nedēļu, apmeklējot iespaidīgākās galerijas un muzejus. Piemēram, "Austrumu puses galeriju" ("East Side Gallery") – Berlīnes mūra daļu vietējie mākslinieki pārveidojuši par brīvdabas mākslas galeriju ar krāsainiem, pārdomas rosinošiem sienas gleznojumiem.

Savukārt, piemēram, izstāžu zāle "König Galerie" un "BQ Berlin" ir mājvieta mainīgām, eklektiskām izstādēm, kas veidotas, lai saviļņotu un liktu aizdomāties ne tikai vietējiem, bet arī ārzemju dizaina cienītājiem.

Foto: Shutterstock

7. Milāna


Milānai nenoliedzami bijusi liela ietekme uz Eiropas modes ainu, un katru gadu Milānas modes nedēļa piesaista tūkstošiem interesentu, kas apmeklē modes skates un citus tematiskos pasākumus augstā līmeņa programmas ietvaros.

Tomēr, lai gan uz pjedestāla likti apģērbu dizaineru darbi, Milānas vēsturiskajās ēkās un galerijās atrodas daži no ikoniskākajiem mākslas darbiem pasaulē. Modes galvaspilsētā var redzēt Botičelli, Rafaela un Da Vinči darbus, no kuriem ievērojamākais ir freska "Pēdējais vakarēdiens", ko var redzēt tāda paša nosaukuma muzejā ("Museo Cenacolo Vinciano").

8. Helsinki


Somijas galvaspilsētai mākslas un kultūras mantojuma lauciņā netiek pievērsts gana daudz uzmanības, tomēr velti. Te atrodas vairākas pasaules līmeņa galerijas un muzeji, tostarp Laikmetīgās mākslas muzejs "Kiasma", mākslas muzejs "Sinebrychoff", kā arī ievērojami arhitektūras apskates objekti, piemēram, 20. gadsimta Helsinku Centrālā stacija un laikmetīgā kapela "Kamppi".

Pilsētā pieejamas vairākas ekskursijas gida pavadībā, lai aplūkotu ievērojamākos arhitektūras objektus. Savukārt ikgadējais Helsinku festivāls, kas ir lielākais mākslas festivāls Ziemeļvalstīs un notiek katru vasaru, pilsētu iekļauj pat izvēlīgāko mākslas cienītāju uzmanības radarā.

9. Liona


Lionas unikalitāte slēpjas tās eklektiskajā mākslinieciskajā piedāvājumā. Lionas Tēlotājmākslas muzejā pieejami gan agrīnā modernā laika mākslinieku, piemēram, Žerāra Deivida, Pētera Pola Rubensa un Saimona Vo vēsturiskie darbi, gan arī mūsdienīgāks piedāvājums, kā arī plaša ēģiptiešu artefaktu kolekcija.

Liona katru gadu rudenī notiek "Peinture Fraîche", kurā četru nedēļu garumā tiek atzīmēta laikmetīgā un grafiti jeb ielu māksla.

Foto: Shutterstock

10. Parīze


Tā dēvētā "Gaismas pilsēta" ir obligāts apmeklējuma galamērķis mākslas, stila un arhitektūras cienītājiem. Te var atklāt impresionisma brīnumus Oranžērijas muzejā, skatīt dižgaru darbus slavenajā Luvrā, kā arī veltīt laiku, lai klaiņotu pa Francijas galvaspilsētas mazajām ieliņām, kurās aplūkojamas gadsimtiem senas arhitektūras detaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!