Pirmdien militārajos manevros Polijā piedalās pasaulē modernākie un dārgākie amerikāņu iznīcinātāji F-22 "Raptor", vēsta Polijas radio.

Polijā ieradušās četras F-22 lidmašīnas, kuras reti redzētas ārpus ASV, ziņo medijs.

Tas notiek laikā, kad Varšava Krievijas agresijas Ukrainā dēļ pieprasa lielāku ASV un NATO spēku klātbūtni reģionā.

Vēstīts, ka, apliecinot atbalstu NATO Eiropas dalībvalstīm, kuras satraukusi Krievijas agresija, ASV pagājušajā nedēļā paziņoja, ka nosūtīs uz Eiropu F-22 iznīcinātājus.

Amatpersonas neprecizēja ne lidaparātu skaitu, ne vietu, ne laiku, kad tie tiks nogādāti Eiropā, bet norādīja, ka tas notiek saskaņā ar aizsardzības ministra Eštona Kārtera neseno aicinājumu uz stingru un sabalansētu reakciju pret Krievijas aktivitātēm.

Tā būs pirmā reize, kad Eiropā, neskaitot aviošovus, tiks izvietoti modernie F-22 "Raptor" iznīcinātāji.

F-22, kuri spēj izvairīties no radariem, pirmo reizi īstā militārā operācijā piedalījās uzlidojumos pret grupējumu "Islāma valsts". Līdz šim F-22 piedalījušies lidojumos Dienvidkorejā un Japānā.

Vienvietīgo divu dzinēju taktisko iznīcinātāju ar "stealth" tehnoloģiju (ļauj izvairīties no lidaparāta identificēšanas radaros) izstrādājis uzņēmums "Lockheed Martin" sadarbībā ar "Boeing".

F-22 ir izmantojams gaisa kaujās, triecieniem pa sauszemi, elektroniskajā karadarbībā un izlūkošanā. F-22 formāli dienestā ieviesti 2005. gada decembrī, bet 2012. gadā ASV gaisa spēkiem piegādātas pēdējās no pasūtītajam lidmašīnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!