Foto: DELFI

Nacionālais kino centrs prasīs SIA "Ogres televīzija" paskaidrojumus par padomju laikā Latvijā uzņemto filmu demonstrēšanu kanālā OTV.

Nacionālā kino centra vadītāja Ilze Gailīte-Holmberga aģentūrai LETA paskaidroja, ka televīzija licenci filmu demonstrēšanai nav saņēmusi. Viņa uzskata, ka citu veidu, kā iegūt tiesības televīzijā demonstrēt šīs filmas, neesot, kā tikai vērsties Nacionālajā kino centrā.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem pilnmetrāžas spēlfilmas divas raidīšanas reizes maksā 151,69 latus jeb 215,84 eiro.

Savukārt, kā aģentūrai LETA skaidroja "Ogres televīzijas" vadītāja Dace Tribocka, televīzijai par filmu demonstrēšanu ir noslēgts līgums ar AS "Rīgas kinostudija". Līgums esot par lielu filmu daudzumu.

Arī "Rīgas kinostudijas" valdes priekšsēdētājs Armands Liberts aģentūrai LETA apliecināja, ka viņa vadītais uzņēmums ir noslēdzis līgumu ar "Ogres televīziju". Viņš uzsvēra, ka "Rīgas kinostudijai" esot tiesības slēgt līgumus saistībā ar filmu izmantošanu.

Kā novēroja LETA, OTV šajās dienās ir demonstrējusi ar atkārtojumiem 1980.gadā uzņemto Riharda Pīka filmu "Ja nebūtu šī skuķa", Vara Braslas 1985.gada filmu "Emīla nedarbi" un Ulda Brauna 1975.gadā uzņemto filmu "Motociklu vasara".

Kā ziņots, starp "Rīgas kinostudiju" un Kultūras ministriju (KM) tiesā tiek risināts strīds par autortiesībām uz 973 padomju laikos uzņemtajām filmām.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzina KM autortiesības uz minētajām filmām, ievērojot darba autoru - darba radītāju - mantiskās un personīgās tiesības, savukārt "Rīgas kinostudija" spriedumu pārsūdzēja.

Rīgas apgabaltiesa šo strīdu paredzējusi skatīt šī gada 5.februārī.

LETA jau ziņoja, ka kanāls OTV kopš 1.janvāra ir pieejams bezmaksas apraidē. "Ogres televīzija" uzvarēja Nacionālās plašsaziņas līdzekļu padomes rīkotajā konkursā par bērnu un jauniešu programmas veidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!