ASV senāta pārstāvji ir apsūdzējuši vairākas lielās bankas par to, ka tās ir ļāvušas bijušajam Čīles diktatoram Augusto Pinočetam izveidot kontu tīklu, ar kuru palīdzību slēpt savu patieso naudas līdzekļu apjomu, raksta ārvalstu masu mediji.
Senāta apakškomitejas paziņojumā minētas tādas bankas kā “Citigroup”, “Bank of America” un septiņas citas institūcijas.

Banku pārstāvji informē, ka šie konti tika atvērti ar viltus vārdiem, un ir solījuši savu iespēju robežās sadarboties ar izmeklētājiem.

Pinočeta militārā režīma laikā septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados gāja bojā tūkstošiem cilvēku. Čīlē tiek veikta izmeklēšana arī apsūdzībās par cilvēktiesību pārkāpumiem un valsts līdzekļu piesavināšanos.

Senāta pārskatā minēts, ka bankas ļāvušas Pinočetam glabāt naudu kontos, kuri izveidoti ar pieņemtiem vārdiem, kā arī veikt starptautiskus darījumus un veidot ofšora kompānijas.

Pinočeta darījumu mērķis bija slēpt aptuveni 30 miljonus dolāru no ASV izmeklētājiem un starptautisko tiesu prokuroriem, kuri centās iesaldēt viņa finansu līdzekļus.

Dažas no bankām, piemēram “Riggs” un “Citigroup”, bija sadarbojušās ar Pinočetu jau 25 gadus, teikts pārskatā. Tagad visi Pinočeta izveidotie konti ir slēgti, informē BBC.

Janvārī “Riggs” banka atzinās, ka nebija ziņojusi par aizdomīgām aktivitātēm kontos, kas saistīti ar Pinočetu un Ekvatoriālās Gvinejas kontiem.

Vēlāk banka piekrita izmaksāt astoņus miljonus dolāru noziegumu upuriem, kas tika izdarīti Pinočeta režīma laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!