Foto: Shutterstock

Omega taukskābes ir polinepiesātinātas taukskābes, kas samazina kardiovaskulāro slimību risku, tām ir antiaritmiska un antitrombotiska iedarbība. Tās pazemina sliktā holesterīna līmeni asinīs, kā arī tām piemīt nedaudz asinsspiedienu pazeminoša iedarbība un citas svarīgas īpašības. Cilvēka organisms pats nespēj tās sintezēt.

Omega 6 taukskābes ir nepieciešamas normālai smadzeņu darbībai, sirds un artēriju veselībai, vielmaiņai, reproduktīvai sistēmai un matu un nagu augšanai. Omega 3 taukskābes palīdz veidot elastīgas šūnu sieniņas, ir nepieciešamas labai acu veselībai un smadzeņu darbībai. Svarīgs ir balanss starp šīm taukskābēm, ko uzņemam ar pārtiku. To attiecībai jābūt 2:1 jeb omega 6 taukskābes jāuzņem divas reizes vairāk. Pārlieka omega 6 uzņemšana var novest pie iekaisuma reakcijām.

Vislabākais omega 3 taukskābju avots ir zivis. Ja regulāri uzturā lieto treknas zivis (lasis, sardīnes, foreles, siļķes, ātes un citas), saslimšanas risks ar sirds slimībām būtiski samazinās, uzskata speciālisti. Papildus var lietot arī omega 3 taukskābes saturošus preparātus, tad iedarbība esot vēl labāka. Zivis iesaka ēst vismaz divas reizes nedēļā. 

Savukārt omega 6 taukskābes daudz ir dažādos riekstos, rapšu eļļā, putnu taukos, olīvās, olās, kukurūzā un citur.

Omega 3 taukskābes ir pašas svarīgākās kardiovaskulāro slimību riska mazināšanai. Tās pat palīdzos mazināt sirds slimību risku nākotnē, ja cilvēks jau piedzīvojis, piemēram, infarktu. 
Omega 3 taukskābēm piemīt arī pretiekaisuma iedarbība un tās palīdz neitralizēt stresa radītās negatīvās sekas. Tieši šīs pretiekaisum aiedarbības dēļ svarīgi sabalansēt omega 3 un omega 6 daudzumu uzturā, jo omega 6 taukskābēm piemīt iekaisumu izraisoša iedarbība.

Jāpiebilst, ka nepiesātinātās taukskābes gan nav pārāk stabilas, tāpēc, gatavojot zivis, nav ieteicams tās ilgstoši karsēt. Visvairāk veselīgo taukskābju būs svaigā lasī vai forelē. Tāpat neiesaka karsēt augu eļļas, ja vēlies saglabāt to veselīgās īpašības.

Ik dienu vajadzētu uzņemt vismaz gramu omega 3 taukskābju jeb 80 – 100 gramu treknu zivju. Omega 3 taukskābju daudzums zivīs var atšķirties.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no kardioloģija.lv un The Health.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!