Foto: AFP/Scanpix
Aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu turētais Džohars Carnajevs patlaban slimnīcā atgūstas no apšaudē gūtajiem savainojumiem un nav ticis nopratināts, svētdien pavēstīja policija.

19 gadus vecais čečenu imigrants atrodas "kritiskā, bet stabilā stāvoklī", sacīja Bostonas policijas departamenta komisārs Eds Deiviss.

"Aizdomās turamais pagaidām nav tādā stāvoklī, lai viņu varētu nopratināt policija," sacīja Deiviss.

Amatpersonas ir noteikušas "sabiedriskās drošības" juridisko izņēmuma stāvokli, tāpēc likumsargi varēs nopratināt Carnajevu, nenolasot viņam tā dēvētās Mirandas tiesības par to, ka viņam ir tiesības klusēt un konsultēties ar advokātu.

Savukārt ASV mediji svētdien vakarā paziņoja, ka Carnajevs esot nācis pie samaņas un uz jautājumiem atbildot rakstiski.

Carnajevs, kuram ievainojuma rezultātā ir traumēta rīkle un kurš tāpēc nespēj parunāt, uz izmeklētāju jautājumiem sācis atbildēt rakstiski, vēstīja telekanāls CBS, atsaucoties uz federālajām amatpersonām.

Atbilstoši telekanāla ABC ziņām Carnajevs "sporādiski" atbild rakstiski uz izmeklētāju jautājumiem par iespējamiem šūniņas biedriem un neeksplodējušiem spridzekļiem.

Bostonas mērs Tomass Menīno iepriekš telekanālam ABC sacīja: "Mēs nezinām, vai mēs jelkad varēsim izvaicāt šo indivīdu."

Mediji vēsta, ka Carnajevam apsūdzības varētu tikt izvirzītas pirmdien.

Jau ziņots, ka ASV izmeklētāji aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu tur divus čečenu imigrantus - brāļus Džoharu un Tamerlanu Carnajevu. 26 gadus vecais Tamerlans naktī uz piektdienu zaudēja dzīvību policijas operācijas gaitā.

Federālās varasiestādes patlaban cenšas noskaidrot, kur un kā Carnajevi ieguvuši šaujamieročus un spridzekļus, sacīja Deiviss.

Daži republikāņu likumdevēji aicinājuši Džoharu Carnajevu pasludināt par "ienaidnieka kaujinieku", līdz ar to viņam būtu tāds pat statuss kā Gvantanamo ieslodzītajiem.

Savukārt kritiķi uzstāj, ka Carnajevam, kurš ir naturalizējies ASV pilsonis un kura saistība ar teroristu grupējumiem nav konstatēta, ir jātiesā civilā tiesā.

Kā ziņots, pie Bostonas maratona finiša līnijas pirmdienas pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet aptuveni 180 tika ievainoti.

Džohars Carnajevs atrodas slimnīcā smagā stāvoklī un "nespēj komunicēt", sestdien pavēstīja Masačūsetsas štata gubernators Devāls Patriks.

Telekanāls CNN, atsaucoties uz vārdā neminētu federālo amatpersonu, vēstīja, ka Carnajevs ievainojuma dēļ var pazaudēt balsi uz visiem laikiem. Ievainojuma rezultātā viņam esot traumēta rīkle.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!