Foto: Ekrānšāviņš no video

Izceļot 20. gadadienu, kopš Latvija kļuvusi par Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) un Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti, Valsts kanceleja ir radījusi unikālu video stāstu sēriju "Latvijas 20 gadi ES un NATO – cilvēkstāsti". Šajā video stāstā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (StratCom) direktors Jānis Sārts dalās personīgās atmiņās un iespaidos par laiku, kad Latvija pievienojās NATO.

Jānis Sārts kā Latvijas Republikas Pastāvīgās pārstāvniecības NATO aizsardzības padomnieks 2000. gadu sākumā bija Latvijas Republikas iestāšanās NATO sarunu delegācijas sastāvā un kopīgi ar citiem delegācijas pārstāvjiem sniedza būtisku ieguldījumu Latvijas uzņemšanai aliansē.

Dalība NATO ir nodrošinājusi Latvijai ne vien būtiskas drošības garantijas un politisko atbalstu, bet arī veicinājusi aizsardzības spēju modernizāciju. Latvija šodien ir atzīta kā uzticams alianses partneris, taču tās ceļš uz iestāšanos bija pilns ar izaicinājumiem un prasīja nozīmīgas pūles. Jānis Sārts savā video stāstā atklāj, cik liela bija Latvijas un starptautisko pārstāvju ticība Latvijas spējai kļūt par NATO dalībvalsti. Kādas bija galvenās prasības, lai Latvija kļūtu par daļu no NATO un kā dalība aliansē ir veidojusi mūsu vēsturi un ietekmējusi mūsu ikdienu.

Video stāstījumā Jānis Sārts atsaucas uz kādu mirkli konferencē Sietlā, ASV, kur viņš starp plašu dalībnieku loku izcēlās ar drosmīgu paziņojumu, ka Latvija neapšaubāmi kļūs par NATO dalībvalsti. Vienlaikus viņš atskatās uz šo posmu ar lepnumu un pārdomām par ievērojamo progresu, ko Latvija spēja sasniegt tik īsā laikā, lai izpildītu visas NATO prasības, jo tajā laikā Latvijas valsts militārā sistēma vēl bija ļoti jāattīsta un tās struktūrās joprojām bija jūtama padomju laika ietekme.

"Militāri mums vajadzēja pierādīt, ka mēs varam būt NATO sastāvdaļa, ka mēs varam ar viņiem runāt kā līdzīgs ar līdzīgu. [..] Darba bija daudz, strādājām jebkuros apstākļos un jebkurā laikā. [..] Katrs, kas to darbu darīja, ticēja mērķim. Tāpēc ne stundas, ne nervus neskaitīja," stāsta J. Sārts.

Latvijai bija neliels iespēju logs, lai iestātos aliansē, taču šobrīd esam valsts, kurā ieklausās. Latvijas uzņemšana NATO ietekmēja Latvijas vēsturi un to, kādā valstī šobrīd dzīvojam, nemitīgi attīstoties un pilnveidojoties gan drošības, gan sabiedrības labklājības jomā.

Viņš akcentē arī tās priekšrocības, ko sniedz dalība NATO, īpaši uzsvērdams piekļuvi praktiskām militārām zināšanām, kā arī pauž gandarījumu par Latvijas bruņoto spēku, virsnieku un karavīru moderno domāšanu, kas NATO kontekstā tiek virzīta uz nepārtrauktu profesionālo izaugsmi.

Atskatoties uz Latvijas iestāšanās procesu NATO un galvenajām atziņām, ko tas sniedzis, Jānis Sārts pauž: "[..] Neklausies tajos, kas saka, ka nevar. Ej un dari. Un, ja tas ir tiešām svarīgi, tas var izmainīt vēstures gaitu."

Portāla "Delfi" sadaļā "Latvijas 20 gadi ES un NATO – cilvēkstāsti" apkopoti Latvijā zināmu personību stāsti, kas atspoguļo Latvijas pievienošanās ceļu Eiropas Savienībai un NATO . Šajā sadaļā var atrast dažādu nozaru pārstāvju personīgās pieredzes un atmiņas par šo nozīmīgo periodu Latvijas vēsturē, apskatot gan diplomātisko darbību, gan sabiedrības iesaisti. Stāsti atklāj, kā Latvijas pievienošanās šīm starptautiskajām organizācijām ietekmēja Latviju un tās iedzīvotājus, veicinot plašāku izpratni par šo laikposmu un tā ietekmi uz valsts attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!