Фото: Shutterstock
Egle ir galvenais Ziemassvētku simbols, tāpēc par un ap to ir daudz paražu un ticējumu. Bet jo īpaši interesanti uzzināt ko vairāk par eglēm ar divām galotnēm – kāpēc tādas izaug?

Senie tautas ticējumi skaidro, ka egle ar divām vai vairākām galotnēm simbolizē auglību un pārticību, tāpēc esot pat ļoti ieteicams no meža pārnest tieši tādu egli. Tieši šīs nozīmes dēļ savulaik egles meklētas tieši tādas ar divām galotnēm, lai piesavinātos labās lietas, ko tā nes. Jāsaka, ka arī mūsdienās ne viens vien meklē tieši egli ar divām galotnēm, to apstiprina arī ''Egļu piegāde'' pārdošanas vadītājs Kristians Lipše.

Kā ''Tavs Dārzs'' pastāstīja Latvijas valsts mežu kokaudzētavas konsultante Agnese Kristapsone, egles ar divām vai vairākām galotnēm nav retums. Viens no iemesliem, kādēļ šāda parādība tiek novērota meža eglēm, var būt saules trūkums, attiecīgi ar divām galotnēm pastāv lielāka varbūtība dabūt saules gaismu.

Nereti gadās, ka kādā augšanas posmā ir radies kāds mehānisks bojājums, piemēram, galotni nolauzis vējš vai nograuzis dzīvnieks, kā rezultātā tā ir aizgājusi bojā un vietā no pumpuriem kociņš sāk veidot jaunu galotni.

Gadās, ka kā galotne uzreiz sāk veidoties divi vai vairāki jaunie zari. Ja šāds fakts tiek konstatēts augošam augam, kas ir podiņā vai jau iestādīts, tad var vienkārši liekās galotnes likvidēt pie pašas pamatnes, lielākām elgēm virs zaru vainaga, lai viena veidojas kā galvenā, jo vairākas galotnes rada koka nestabilitāti un samazina izturību pret vēju.

Savukārt, ja runa ir par cirstajām eglītēm, tad šai īpašībai nav nekādas būtiskas nozīmes, kas liecinātu par kādu nelabvēlīgu apstākli konkrētā auga augšanas procesā. Ir novērots, ka cirstās eglītes ar divām galotnēm mēdz būt pat kuplākas. Ar veiksmīgiem rotājumiem un lampiņu virtenēm šo defektu var padarīt par efektu, ierosina konsultanti.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !