Foto: Publicitātes foto
Varam lepoties ar talantīgiem cilvēkiem - amatniekiem, kuru prasmīgajās rokās dažādi materiāli kļūst par pasakainiem mākslas darbiem. Šādi darbi tapuši arī projekta "Nodarbinātība un uzņēmējdarbība bez robežām" laikā, kurā vietējie kopā ar kaimiņzemes Lietuvas amatniekiem apguva jaunas prasmes, izzināja uzņēmējdarbības knifus un radīja unikālus dizaina objektus.

Sākotnēji projektā bija iecerēts, ka divu gadu laikā tiks apmācīti 80 amatnieki no Dobeles novada, Zemgales reģiona, Anīkšķu rajona un Paņevežas apgabala, bet beigās interesi izrādījuši 137 amatnieki. Viņi no 2017. gada līdz 2019. gadam darbojās Dobeles Pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centrā, Anīkšķu Mākslas inkubatorā-studijā un Paņevežas Biznesa centrā, kur profesionāļu pavadībā praktizējās teorētiski un praktiski piecās materiālu jomās - papīra, stikla, keramikas, koka un tekstila. Katrā materiālu grupā bija seši dalībnieki, bet vislielāko interesi izraisījusi tieši papīra darbnīca.

Kā skaidro projekta īstenotāji, tas tika veidots, lai risinātu divas galvenās problēmas, ar ko saskaras amatnieki, proti, konkurētspējīga produkta izveidi un jaunu noietu tirgu atrašanu.

Foto: Karolina Beleškienė
Projekta laikā sagādāts arī viss nepieciešamais un labiekārtotas telpas, lai amatnieki varētu radoši darboties. Amatnieku studijas iekārtotas ar papīra, stikla un keramikas materiāliem, tāpat iegādāts izstādes telpas tehniskais iekārtojums. Savukārt Dobeles Pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centrā ir izveidota novada iedzīvotājiem pieejama atvērta laboratorija, kur apgūt zināšanas un prasmes lāzergravēšanā un 3D printēšanā. Amatnieku radošos darbus janvāra beigās izstādē varēja aplūkot Anīkšķu Mākslas inkubatorā-studijā, kur viesojās "Tava Māja", bet jau februāra beigās darbi ceļos uz Dobeli, kur būs apskatāmi izstādē.

"Strauja attīstības tendence ir tā, ka amatniecība nav tikai nozare, kurā ikviens darbs ir roku darbs. Šeit var pielietot tik daudz dažādas tehnoloģijas," pasākuma laikā Lietuvā pauda projekta īstenotāja Brigita Tivča."Tas dod tik lielu produktu dažādību, un var priecēt mūs ļoti dažādos veidos."

Kā klātienē aplūkoja "Tava Māja", izstādē Anīkšķos bija aplūkojami dizaina elementi, kas noder ne tikai mājas labiekārtošanai, bet arī ikdienai. Piemēram, aci piesaistīs dizaina auskariņi, neparastas formas trauki - sākot no bļodiņām līdz pat krūzēm, kā arī krāšņas somas, kuras var kalpot kā "odziņa" koptēlam. Tāpat tīkamas lietas atradīs arī interjera mīļotāji - sākot no lampām, kas izskatās pēc pūkainiem mākoņiem, līdz pat oriģināliem sienas dekoriem un citiem dizaina elementiem.

Foto: Karolina Beleškienė
Projekta kopējais budžets ir 336 648,66 eiro, no kuriem 286 151,36 eiro ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) grants, bet 50 497,30 eiro ir partneru finansējums.

Foto ieskats amatnieku darbu izstādē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!