Vairāk nekā 1200 pasaulē pazīstamu mūziķu, tai skaitā Eltons Džons, Kriss de Burgs un Andrea Bočelli parakstījuši aicinājumu samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) kompaktdiskiem, kurš otrdien iesniegts Eiropas Komisijai.
Mūziķi uzskata, ka kompaktdiskiem tāpat kā grāmatām, laikrakstiem un teātra biļetēm ir jāpiemēro pazeminātas PVN likmes.

"Ja kāds iegādājas Žaka Brela biogrāfiju, viņam Beļģijā ir jāmaksā 6% PVN, bet ja viņš vēlas nopirkt kompaktdisku ar šī mākslinieka darbiem, nodoklis ir 21%. Tas ir neloģiski un šādā veidā tiek noliegta mūziķu loma kultūras attīstībā," uzsvērusi Beļģijas popmūziķe Aleksa Kaljē no "Hooverphonic".

Kampaņā par nodokļa pazemināšanu ir iesaistījušies arī Džonijs Holidejs un Fransuāza Ardī no Francijas, Cukero no Itālijas, Grieķijas mūziķe Nana Muskuri un spāņu dziedātājs Hulio Iglesiass.

Eiropas Komisija, pārskatot PVN direktīvas, pašlaik apsver izmaiņas nodokļa atvieglojumu sistēmā. Šobrīd PVN kompaktdiskiem ir robežās no 15 līdz 25 procentiem. Augstākās nodokļa likmes ir Zviedrijā un Dānijā - 25%, bet zemākās Luksemburgā - 15%.

Starptautiskās Skaņu ierakstu federācijas (IFPI) jaunākais pētījums rāda, ka 60% cilvēku vecumā virs 16 gadiem būtu gatavi pirkt vairāk kompaktdisku, ja tie būtu lētāki. Līdz ar to pieaugošais disku pārdošanas apjoms kompensētu valsts budžeta zaudējumus no PVN likmes pazemināšanas.

Lielbritānijas Skaņu ierakstu industrija (BPI) ir ziņojusi par 4% lejupslīdi mūzikas ierakstu pārdošanā, kas ir lielākais kritums kopš kompaktdisku ierakstu attīstības 80.gadu sākumā. Pārdošanas apjomu samazinājumu BPI saista ar pieaugošo mūzikas ierakstu pirātismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!