Foto: Shutterstock
Pelni tiek slavēts kā ļoti lielisks palīgs dārzkopībā, bet ar to lietošanu jābūt piesardzīgam, jo jāzina pareizās proporcijas. Šoreiz vaicājām dārzkopības speciālistiem padomu, kur labāk pelnus nebērt.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvilis jau iepriekš "Tavs Dārzs" ir dalījies vērtīgos padomos par pelnu izmantošanu dārza darbos un nosaucis arī ieteicamās pelnu proporcijas, bet šoreiz viņam vaicājām par to, kādos gadījumos pelnus labāk nevajadzētu bērt. "Pelnus nevajadzētu bērt tikko pārstādītiem augiem vai jauniem augiem, kuriem sakņu sistēma ar pilnu jaudu nefunkcionē, jo tā ir tikai sākusi veidoties," iesaka speciālists. Viņš arī teic, ka labāk šiem augiem pelnus bērt minimāli vai nebērt vispār.

Savukārt dārzeņkopības speciāliste Mārīte Gailīte sarunā atklāj, ka pelnus dārzkopībā neatzīst. "Runa ir par to, kādi pelni tie ir. Ja tie ir normāli koksnes pelni, tad – kāpēc ne? Var pelnus iestrādāt zemē vai likt klāt komposta kaudzei. Tāpat tos var ziemā kaisīt uz celiņiem. Ja pelni ir speciāli jāpērk, tad labāk nevajag," norāda speciāliste, kura tā vietā labāk iesaka augus lutināt ar minerālmēsliem, kas dabai un dārzam nodara mazāku kaitējumu.

"Pelni ir ļoti viegli. Kad kaisa, tad sauja vairāk, sauja mazāk... Pelnos ir daudz sāļu, ja tie sajaucas zemē – ir viegli pārdozēt. Ja gribēsiet pārmēslotā augsnē kaut ko iesēt, tad var būt problēmas ar augu dīgšanu. Jābūt prātīgam ar pelniem," brīdina dārzeņkopības speciāliste, kura arī vienlaikus piebilst, ka lieliem kokiem un krūmiem pelni skādi nenodarīs.

  • Kā izmērīt pelnu daudzumu un kādas ir ieteicamās proporcijas, lūko šeit.

Ja arī tev ir kāds ieteikums par pelnu izmantošanu dārzā vai mājā, tad padalies ar to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Zemāk vari lasīt citus noderīgus rakstus par pelnu izmantošanu dārzkopībā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!