Foto: AFP/Scanpix
Līdz šim pasaulē dārgākais Ķīnas porcelāna izstrādājums – 18. gadsimta vāze, pārdota divreiz lētāk par tās iepriekšejo izsolē nosaukto cenu, raksta ārvalstu prese.

Vāze pirmo reizi izsolē tika piedāvāta 2010. gada novembrī, kad to nosolīja kāds ķīniešu kolekcionārs par 83 miljoniem ASV dolāru. Šī summa 50 reizes pārsniedza tās sākotnējo vērtību, tādējādi to padarot par pasaulē dārgāko Ķīnas vāzi un mākslas darbu vispār.

Kā raksta "Bloomberg" pircējs toreiz nav bijis spējīgs samaksāt paša nosaukto summu. Vāzes īpašnieki – bijušais jurists Tonijs Džonsons un viņa māte, gaidījuši divus gadus, un nu nolēmuši vāzi mēģināt pārdot vēlreiz. Precīza pārdošanas summa šobrīd nav zināma, bet kā vēsta "Bloomberg", atsaucoties uz izsoļu namu "Bonhams", tā varētu būt aptuveni divas reizes mazāka par ķīniešu pārgalvīgā solītāja nosaukto.

Džonsona ģimenes īpašumā 40 centimerus augstā vāze nonāca nejauši – tā tika atrasta, remontējot māju Londonā. Toreiz mākslas eksperti novērtēja mākslas darbu kā ļōti labio saglabājušos, ko no citiem 18. gadsimta eksemplāriem atšķir forma un modelis.

Kā avīzei "The Financial Times" komentēja antikvāro lietu speciālists Džuzepe Eskenazi – 83 miljoni par šo vāzi tomēr ir neiedomājami pārspīlēta summa. Šoreiz vāze esot pārdota par adekvātu cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!