Foto: LETA

SIA "Velve" atteicies ielaist jaunā Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) A2 korpusa teritorijā slimnīcas pārstāvjus un tiesu izpildītājus, portālu "Delfi" informēja Stradiņa slimnīcas pārstāve Gundega Vārpa.

Neielaišana seko pēc tam, kad Stradiņa slimnīca paziņoja par līguma laušanu ar SIA "Velve" sakarā ar vairākkārtēju līguma termiņu nepildīšanu un citiem līguma pārkāpumiem.

Stradiņa slimnīca aicina SIA "Velve" pildīt publiskos solījumus un konstruktīvi nodot būvobjektu tā pasūtītājam, sarunās vienojoties par nodošanas kārtību.

2020. gada 27. augustā noslēgtais līgums starp Stradiņa slimnīcu un SIA "Velve" paredz precīzu turpmāku rīcību līguma izbeigšanas gadījumā, proti, pasūtītāja pieaicinātie tiesu izpildītāji fiksē situāciju objektā, un būvniekam ir jānodod objekts Stradiņa slimnīcas valdījumā.

Trešdien, 7. februārī, Stradiņa slimnīcas pārstāvji, tostarp tiesu izpildītāji, ieradās objektā, bet "Velve" pārstāvji atteicās tos ielaist būvobjekta teritorijā.

Savukārt SIA "Velve" pārmetumus noraida, uzsverot, ka būvobjekta teritorijā tiek ielaisti tie PSKUS pārstāvji, kam ir izsniegtas caurlaides un tiesisks pamats tur atrasties. "PSKUS būvobjektā kā ikvienā būvniecības stadijā esošā objektā nepiederošas personas nedrīkst atrasties. Lai saņemtu caurlaides objekta apmeklēšanai, ir procedūra, kas jāievēro. Un to pasūtītājam ir jāzina. Turklāt ielaist objektā PSKUS minētās personas šobrīd nav nekāda tiesiska pamata," uzsver uzņēmumā.

"Esam uzaicinājuši SIA "Velve" uz sarunu par būvobjekta nodošanas kārtību, un ceram, ka "Velves" pusē sapratne par konstruktīvas sarunas nepieciešamību ņems virsroku pār emocijām," uzsver Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājs Lauris Vidzis.

Šo Vidža pausto "Velve" sauc par nekorektu: "Vien šorīt būvkompānija ir saņēmusi vēstuli ar uzaicinājumu tikties par akta saturu. Taču šādu aktu nav pamatojuma gatavot, jo lēmums par vienpusēju līguma laušanu ir prettiesisks."

Paziņojumu par slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvdarbu veikšanas būvniecības līguma pārtraukšanu Stradiņa slimnīcas valde būvuzņēmumam SIA "Velve" nosūtīja 6. februārī. Līgums lauzts, jo SIA "Velve" nespēj pildīt līgumā noteiktās saistības – netiek ievēroti būvniecības termiņi, būvobjektā konstatēti būtiski defekti, kas netiek novērsti, objektā notikusi nesaskaņotu apakšuzņēmēju nodarbināšana, kā arī fiksēti citi līguma pārkāpumi.

Tikmēr SIA "Velve" medijiem izplatītajā norāda, ka nepiekrīt Stradiņa slimnīcas lēmumam par vienpusēju līguma izbeigšanu un uzskata to par prettiesisku. Secīgi būvkompānija šobrīd turpina veikt darbus tādā apjomā, kādā tos objektīvi ir iespējams veikt neesošās būvprojekta dokumentācijas apstākļos.

Būvkompānijas ieskatos tai nav saistošs PSKUS paziņojums par vienpusēja līguma izbeigšana, jo tas ir prettiesisks. Līguma izpildes kavējums, pie kā galvenokārt apelē pasūtītājs, ir radies no SIA "Velves", kā būvdarbu veicēja, neatkarīgu iemeslu dēļ, norāda uzņēmumā.

Kā skaidro SIA "Velve", Līgums par būvdarbu izpildi bija noslēgts ievērojamu laiku pirms Krievijas uzsāktā kara Ukrainā, un neapšaubāmi kara radītās sekas atstāja būtisku ietekmi arī uz konkrētā līguma izpildi, kā dēļ iepriekš mainījās gan būvdarbu izpildes laiks, gan izmaksas, līdzīgi kā tas ir noticis daudzos citos valsts pasūtījuma līgumos, aptverot dažādas tautsaimniecības jomas.

SIA "Velve" uzskata, ka pērn neapgūtie Eiropas Savienības (ES) līdzekļi ir tikai un vienīgi pasūtītāja atbildība, jo tieši pasūtītājam, nevis būvkompānijai, pastāv līgumiskās attiecības ar būvprojekta izstrādātāju. Attiecīgi tikai pasūtītājs var prasīt būvprojekta izstrādātāja līguma un normatīvajos aktos noteikto pienākumu izpildi.

Ja līgums ar "Velvi" netiek turpināts, būvniecība ievilksies uz 23 līdz 26 mēnešiem un visticamāk sadārdzināsies par aptuveni 20 līdz 30 miljoniem eiro, brīdina uzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!