Celulītu galvenokārt uzskata par maigā dzimuma kaiti. Tas izskaidrojams ar to, ka tikai dažiem procentiem vīriešu veidojas celulīts, kamēr sievietes diemžēl šī problēma skar gandrīz visas.
Novērots, ka vīriešiem tas parasti rodas pēc hormonu terapijas vai kā dažu slimību blaknes. Iemesli, kāpēc sievietēm celulīts rodas daudz biežāk, ir vairāki, taču tie visi attiecināmi uz vienu patiesību - sieviešu un vīriešu saistaudu uzbūve un funkcionēšana ir atšķirīga.

Vīriešu miesas būve ir lielāka nekā sievietēm, bet taukaudu daudzums mazāks (vidēji 28 miljardi tauku šūnu, sievietēm - 35 miljardi). Tāpat vīriešiem ir vairāk muskuļaudu, un tas nozīmē, ka enerģijas patēriņš ir lielāks un tātad padedzināmo tauku mazāk.

Atšķirīgs ir arī taukaudu izvietojums: vīriešiem tie vienmērīgāk sadalās pa visu ķermeni ar lielāku ap iekšējiem orgāniem uzkrāto (viscerālo) tauku īpatsvaru, sievietēm tauku daudzums palielinās galvenokārt krūšu dziedzeru un sēžas-gūžu zonā. Arī zemādas audu slānis vīriešiem ir izturīgāks: blīvāks, funkcionē kompaktāk un tik viegli neizstiepjas. Tāpēc viņiem zemādas audu slānī ir mazāk taukaudu, toties skaitliski vairāk, stiprākas un izvietojumā regulārākas ir saistaudu šķiedras (elastīns un kolagēnšķiedras).

Sieviešu ķermeņa saistaudu kvalitāte ir citādāka. To stiprumu būtiski ietekmē iedzimtība, kas nosaka gan ādas tipu, gan arī no saistaudu stipruma atkarīgās noslieces (vēnu paplašināšanos, strijas, celulītu).

Tā kā taukaudu funkcionēšana ir atkarīga no hormonālās regulācijas, sievietēm jārēķinās ar vēl kādu mīnusu - sievišķie hormoni ar pārtiku uzņemtos lipīdus pārstrādā taukos un, ja to ir par daudz, tic uzkrājas organismā. Šis pirmatnējais fizioloģiskais mehānisms grūtniecības laikā arī nepilnvērtīga uztura periodos nodrošina augli ar nepieciešamo enerģiju.

Ar to izskaidrojams, ka celulīta rašanās lielākajai daļai sieviešu ir saistīta ar hormonālām pārmaiņām - apmēram 20% sieviešu celulīts rodas grūtniecības laikā vai pēc dzemdībām, 30% - menopauzes periodā, 20% - lietojot pretapaugļošanās tabletes. Iedzimtības un dzimumu atšķirības faktorus nav iespējams mainīt, toties iespējams izvairīties no pārējiem celulītu izraisošiem cēloņiem:

  • nogurums un stress palielina muskuļu spriedzi, tādējādi tiek traucēta asinsrite un limfātiskā šķidruma cirkulācija. Jaunietēm vajadzētu atturēties no pārāk šauru džinsu valkāšanas, kas arī apgrūtina šo cirkulāciju;
  • nepareizs uzturs - būtiski ir ievērot noteiktu ēšanas režīmu, lietot pilnvērtīgu pārtiku, dzert daudz šķidruma un katrā ziņā nodrošināt organismu ar nepieciešamo vitamīnu - antioksidantu (A, C, E) un minerālvielu (cinks, magnijs, mangāns, selēns) daudzumu;
  • statisks ķermeņa stāvoklis - nepareiza stāja, stāvošs/sēdošs darbs, kustību nepietiekamība;
  • gremošanas traucējumi;
  • alkohols;
  • smēķēšana samazina saistaudus spēcinošā C vitamīna uzsūkšanos, mazie kapilāri aizsprostojas un zemādas audu slānī ievērojami samazinās skābekļa un citu nepieciešamo vielu krājumi. Toties uzkrājas barības vielu atliekas, kas vairs netiek izvadītas no audiem.
  • Ieteicams atturēties arī no kafijas lietošanas lielos daudzumos, cūkgaļas, siera un saldumiem, kā arī no pārmērīgas fiziskas slodzes. Iepriekšminēto faktoru dēļ organismā rodas skābju pārpalikums, kas saistaudos nogulsnējas sāļu veidā, piesaistot vēl vairāk ūdeni.

    Celulīta rašanās mehānisms tauku šūnu un audu līmenī

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!