Gada aukstākais laiks asociējas ne tikai ar dažādiem svētkiem, bet arī apkures sezonas iestāšanos, kad rēķini dzīvokļos krasi pieaug. Lielākā daļa Jelgavas pilsētas māju izmanto "Fortum" pakalpojumus, tomēr iedzīvotāji, kuri dzīvo Akadēmijas ielā 7, nolēmuši no uzņēmuma pakalpojumiem atteikties un pieslēgt gāzes apkuri, kas ievērojami samazinās izmaksas par siltumu.

Mājas vecākais Ivars Galiņš pastāstīja, ka mājai centralizēto apkuri atslēdza pērn pavasarī. Kad iestājās aukstais laiks, iedzīvotāji vienkārši nolēma vairs nerakstīt iesniegumu par apkures atjaunošanu šajā sezonā. Tāpat atklājās, ka mājai nebija karstā ūdens, jo ar "Fortum" bija noslēgts līgums vien par siltuma saņemšanu. Mājas iedzīvotāji ūdeni sildīja ar elektroierīču palīdzību.

"Siltuma caurules ir avārijas stāvoklī, no tām visu laiku tek ūdens," stāsta Ivars. Un tad, kad iedzīvotājiem bija jānolemj, vai turpmāk izmantot "Fortum" pakalpojumus un mainīt caurules vai atslēgt centralizēto apkuri un pieslēgt gāzi, lēmums nebija ilgi jāgaida – visi vienbalsīgi nolēma pieslēgt alternatīvo apkuri.

Mājā ir 25 dzīvokļi, tās kopējā platība ir 1500 kvadrātmetru. Lai ierīkotu gāzes apkuri, nepieciešama 100% visu dzīvokļu iedzīvotāju piekrišana. Lai projektu saskaņotu un apstiprinātu, bija nepieciešami apmēram 2 gadi. Ivars arī mēģināja iesniegt projektu par mājas siltināšanu, taču to noraidīja.

Mājas iedzīvotājiem jāapmaksā gāzes pieslēgšanas izdevumi savos dzīvokļos. Maksājumus var arī noformēt kredītā. Lielu pateicību mājas iedzīvotāji izsaka "Jelgavas nekustamā īpašuma pārvaldes" vadībai par bezprocentu kredīta piešķiršanu, lai nosegtu pusi no izdevumiem alternatīvās apkures pieslēgšanai.

Šobrīd apkure vēl nav pieslēgta dokumentālu formalitāšu dēļ, bet jau nākamnedēļ plānots to pieslēgt. Kā liels projekta pluss ir tas, ka katrā dzīvoklī uzstādīs gāzes iekārtu. Tas nozīmē, ka dzīvokļu saimnieki paši varēs regulēt siltuma padevi un temperatūru vai arī nepieciešamības gadījumā apkuri izslēgt pavisam.

Ar jaunievedumu gandarīta ir mājas iedzīvotāja Līga Brūvere:" Mūsu māja nav jauna, dzīvokļiem ir augstie griesti, izmaksas par apkuri bija "kosmiskas". Pašā aukstākajā mēnesī es par savu 62 kvadrātmetrus lielo dzīvokli maksāju 140 latus. Ceru, ka ar gāzes apkures pieslēgšanu rēķini ievērojami saruks." Tāpat Līga piebilda, ka daudzi cilvēki vienkārši nezina par iespēju "pāriet" uz alternatīvo apkuri.

SIA "Fortum" valdes locekle Aina Bataraga komentē:" Situācija ar māju Akadēmijas ielā ir sarežģīta. Mēs nodrošinām vien apkuri, bet neesam saņēmuši nekādus iesniegumus ar lūgumu siltumu pieslēgt."

Uzņēmuma komunikācijas vadītāja Guntra Matisa savukārt paskaidroja, ka vasarā no Galiņa tika saņemts mutisks iesniegums par alternatīvās apkures pieslēgšanu katrā dzīvoklī. Šobrīd mājas parāds par apkuri sastāda 10 000 latu. Viņa ir pārliecināta, ka šīs mājas atslēgšanās no centralizētās apkures nekādā veidā neietekmēs apkārtējo māju iedzīvotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!