NATO ierobežojusi Baltkrievijas diplomātiem piekļuvi NATO ēkai Briselē, pirmdien paziņojušas NATO amatpersonas.

"Mēs esam izlēmuši ierobežot Baltkrievijas darbiniekiem piekļuvi NATO ēkai," paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Kāda NATO amatpersona atklāja, ka pieciem Baltkrievijas sūtņiem, tostarp vēstniekam vairs nebūtu privileģētas pieejas sanāksmēm ēkā.

"Viņi joprojām varēs ieiet, bet tikai kā viesi ar dienas caurlaidi un pavadoni," sacīja amatpersona.

Baltkrievija nav NATO dalībvalsts, bet tai kopš 1998. gada ir diplomātiskā misija šajā organizācijā. Baltkrievija ietilpst Eiroatlantiskās partnerības padomē, kas pārrauga sadarbību starp sabiedrotajiem un valstīm, kas neietilpst NATO.

Lēmums ierobežot piekļuvi Baltkrievijas diplomātiem NATO ēkai ir lielākoties simbolisks, bet atspoguļo Rietumu sašutumu par incidentu ar "Ryanair" lidmašīnu.

Pagājušajā nedēļā Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko režīms izpelnījas starptautiskās sabiedrības sašutumu, piespiežot aviosabiedrības "Ryanair" lidmašīnai mainīt kursu un nolaisties Minskā, lai aizturētu baltkrievu opozicionāru un žurnālistu Romānu Protaseviču.

"Mēs stingri nosodām civilās lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā. Mēs aicinām veikt neatkarīgu starptautisku izmeklēšanu," paziņoja Stoltenbergs, atzinīgi novērtējot sankcijas, ko Minskai piemērojušas vairākas Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstis.

NATO ēkā 14. jūnijā plānots dalībvalstu līderu samits, kurā pirmo reizi piedalīsies arī ASV prezidents Džo Baidens.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !