Foto: Valsts vides dienests

Šonedēļ Valsts vides dienesta (VVD) Radiācijas drošības centra (RDC) operatīvā brīdināšanas grupa saņēmusi ziņojumu no kādas privātpersonas par atrastu aizdomīgu priekšmetu Rīgas teritorijas mežā, vēlāk atklājies, ka priekšmetam ir paaugstināts radioaktīvais starojums.

VVD RDC inspektori, veicot pārbaudi, notikuma vietā konstatēja priekšmetu ar paaugstinātu jonizējošā starojuma līmeni. Pēc personas stāstītā, vīrietis priekšmeta iepakojuma aprakstu rūpīgi izpētījis internetā un tikai pēc tam pieņēmis lēmumu par to ziņot. Bīstamais priekšmets no teritorijas aizvests un nodots Latvijas Vides meteoroloģijas un ģeoloģijas centra (LVĢMC) ekspertiem detalizētākai izpētei, par notikušo Valsts policijā sākts kriminālprocess.

Tiek pieļauts, ka Rīgas teritorijas mežā uziets industriālais līmeņrādis, kurš satur jonizējošā starojuma avotu cēziju (Cs137). Avota aizsargkonteiners nav bojāts vai mehāniski ietekmēts. Atrastā priekšmeta svars ir 55 kilogrami.

Paaugstināta jonizējošā starojuma līmeni izstarojošais priekšmets nodots LVĢMC speciālistu rīcībā, lai veiktu padziļinātu tā ekspertīzi. VP par notikušo uzsākts kriminālprocess.

VVD RDC direktore Dace Šatrovska uzsver: "Ziņojumus par priekšmetiem, kas, iespējams, izstaro paaugstinātu jonizējošo starojumu RDC saņem samērā reti, jo nezinātājam ir samērā grūti noteikt, kāds tieši aizdomīgs priekšmets ir uziets, un novērtēt tā potenciālos riskus videi un cilvēkiem, lai pieņemtu lēmumu ziņot atbildīgajām iestādēm. Liels paldies atbildīgajam iedzīvotājam!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!