Foto: Greg Rosenke / cc

Pie stūres ar promilēm – šķiet, ka tur viss ir skaidrs. Bezatbildīga rīcība, sevis un visu citu satiksmes dalībnieku dzīvības apdraudēšana. Taču ļoti retos gadījumos var izrādīties, ka autovadītājs "ar grādiem" patiešām nav vainīgs, jo dzēris alkoholu nebija. Taču promiles izelpā bija.

Izrādās, nelielam skaitam cilvēku ir ABS jeb "auto-brewery syndrome". Proti, šo cilvēku organisms būtībā ir alkohola brūzis. Uzņemtie ogļhidrāti fermentācijas rezultātā visai raiti tiek pārvērsti alkoholā ar visām no tā izrietošajām sekām. Kā liecina skaidrojošais raksts ASV Nacionālā veselības institūta vietnē, šis rūgšanas process, ko veicina konkrētas baktērijas vai sēnītes, cilvēkiem var notikt kā mutes dobumā, tā gremošanas traktā vai urīnceļos. Turklāt pats cilvēks par to var nenojaust, kā bijis arī šajā gadījumā Beļģijā, Brigē, kur tiesa nupat attaisnoja "dzērājšoferi pret savu gribu", vēsta ziņu aģentūra AFP.

Pirmo reizi vīrietim, kura vārds minēts netiek, saķeršanās ar likumu sanāca 2019. gadā. Policija apturēja, izelpā konstatēja alkoholu. Rezultātā soda nauda un uz laiku atņemtas tiesības vadīt automašīnu par spīti tam, ka vīrietis uzstāja – viņš grādīgos pirms stūrēšanas nedzēra.

Trīs gadus vēlāk, 2022. gada aprīlī, policija atkal viņu apturēja un lika iepūst alkometrā. Tas izelpā uzrādīja 0,91 miligramu alkohola uz vienu litru, kas atbilstu jau vairāk nekā pusotrai promilei alkohola asinīs. Beļģijā atļautais slieksnis ir tāds pats kā Latvijā – 0,22 miligrami uz litru izelpā, kas atbilst 0,5 gramiem alkohola uz litru asiņu jeb 0,5 promilēm.

Vīrietis dabūja stāties tiesas priekšā un atkal uzstāja, ka nav dzēris. Argumentiem nepalīdzēja arī tas, ka vīrieša darba vieta bija... brūzis. Taču arī alkometra rādītāji nav izdomāti. Bija skaidrs, ka te kaut kas nav kārtībā, tāpēc vīrietis devies pie mediķiem uz ekspertīzi. Trīs savstarpēji neatkarīgu ārstu slēdziens tiesu pārliecināja – 40 gadus vecais kungs ir viens no tiem retajiem cilvēkiem, kuru organisms pats no ogļhidrātiem naski ražo alkoholu. Kaut fakts ir tāds, ka viņa asinīs bija alkohols virs pieļaujamās normas, kad viņš sēdās pie stūres, vīrietis par to nezināja. Par savu kaiti viņš uzzināja vien pēc tam, kad lietas izskatīšanai tika piesaistīti ārsti.

Vīrieša advokāte medijus informēja, ka tiek gaidīts oficiāls paziņojums par attaisnošanu, piebilstot – prokuratūrai vēl ir mēnesis laika iesniegt apelāciju, ja tā tiks izlemts. Tikmēr vīrietis esot pamainījis savu diētu, tajā pēc iespējas samazinot ogļhidrātu daudzumu, lai izvairītos no reibuma pret savu gribu.

Šis ir ārkārtīgi rets gadījums, un pasaulē zināmi vien aptuveni 20 gadījumi, kad cilvēkam diagnosticēts ABS. Ar šo sindromu nepiedzimst – tas var attīstīties dzīves laikā cilvēkiem, kuriem jau ir kādas zarnu trakta saslimšanas, ziņu aģentūrai "Reuters" skaidroja bioloģe Liza Florina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!