Foto: DELFI.ee

Trešdien Ventspils Valsts 1. ģimnāzijā mācību stundas laikā no griestiem nokritis apmetuma gabals aptuveni puskvadrātmetra platībā. Pēc notikušā Ventspils pilsētas dome ir izdevusi rīkojumu domes Būvniecības kvalitātes nodaļai veikt pašvaldības izglītības iestāžu, tostarp arī bērnudārzu, ēku ekspluatācijas drošības papildu pārbaudes.

Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas direktore Pārsla Kopmane apstiprināja, ka matemātikas stundas laikā no griestiem nokritis apmetuma gabals. Tas nevienam nav trāpījis, un notikušajā neviens nav cietis. Uzreiz pēc notikušā bērni no mācību telpas ir evakuēti un par notikušo ziņots pilsētas izglītības pārvaldei.

Kā ziņo Ventspils pašvaldības portāls, būvniecības speciālisti nekavējoties apsekojuši mācību klasi, konstatējot, ka no griestu pārseguma atslāņojies apmetuma gabals. Pēc remontdarbu veikšanas mācības šajā telpā tiks atsāktas. Ģimnāzijas direktore apstiprināja, ka pašlaik mācības šajā telpā nenotiek un tajā jau vakar esot sākti remontdarbi.

Pēc direktores teiktā, iepriekš šajā mācību telpā neesot nekas liecinājis, ka no griestiem draud atdalīties apmetums, jo plaisas neesot manītas. Arī regulārajās pārbaudēs trūkumi neesot fiksēti.

Kā informē Ventspils pašvaldība, Būvniecības valsts kontroles birojs šā gada jūlijā veicis ģimnāzijas ēkas apsekošanu un atzinis to par labā stāvoklī esošu. Neraugoties uz to, Ventspils pilsētas dome izdevusi rīkojumu veikt papildu neatkarīgas drošības pārbaudes.

Ventspils pilsētas domes Izglītības pārvaldes valdījumā esošo ēku apsekošana Ventspilī tiek organizēta plānveidīgi. Lai pārliecinātos par ēkas tehniskā stāvokļa atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, Ventspils 1. ģimnāzijas gadījumā dome šā gada augustā jau ir pasūtījusi ēkas tehnisko apsekošanu sertificētam būvspeciālistam. Plānots, ka tehniskā stāvokļa apsekojuma rezultāti tiks saņemti tuvāko nedēļu laikā.

Pēdējo 10 gadu laikā ar pašvaldības atbalstu pilnībā renovēta ģimnāzijas ēkas vēsturiskā daļa, atjaunots skolas jumts, veikti piebūves siltināšanas u.c. darbi, kas izmaksājuši vairāk nekā 1,3 miljonus eiro. Mācību telpa, kurā no griestiem nokrita apmetums, atrodas nevis ģimnāzijas ēkas vēsturiskajā daļā, bet gan vēlāk, padomju laikos, celtajā piebūvē. Šajā skolas daļā līdz šim ir veikti kosmētiskie remonti, bet kapitālie remontdarbi vēl tiek plānoti. Pēc direktores rīcībā esošajām ziņām, tie varētu notikt 2018.gadā.

Pēc notikušā arī citās ģimnāzijas telpās notiks rūpīgas pārbaudes, īpašu uzmanību pievēršot griestu apmetumam un nepieciešamības gadījumā veicot remontdarbus. Pēc direktores teiktā, bērni skolā varot justies droši. Izglītības pārvalde un skolas vadība ir atvainojusies skolēniem un viņu vecākiem par notikušo.

Lai pārliecinātos par pašvaldības izglītības iestāžu, tostarp pirmsskolas izglītības iestāžu ēku ekspluatācijas drošību, Ventspils pilsētas dome izdevusi rīkojumu Ventspils pilsētas domes Būvniecības kvalitātes nodaļai veikt pašvaldības izglītības iestāžu ēku ekspluatācijas drošības papildu pārbaudes, veicot ēku apsekošanu.

Pašvaldība norāda, ka tā katru gadu iegulda ievērojamus līdzekļus izglītības iestāžu remontdarbiem, tomēr ir vēl nodarbību telpas, kurām joprojām ir nepieciešams remonts. Pēdējos trīs gados izglītības iestādēs remontdarbi veikti par 2 181 499 eiro.

Arī no 2017. līdz 2019. gadam pašvaldības skolās plānoti apjomīgi remontdarbi, līdztekus pašvaldības finansējumam piesaistot arī Eiropas struktūrfondu finansējumu 4,8 miljonu eiro apmērā. Pēc šī projekta īstenošanas Ventspils skolās būs izremontētas visas mācību klases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!