Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja vēlies zaudēt svaru, visticamāk, esi maksimāli ierobežojusi saldumu un cukuru saturošu produktu lietošanu uzturā. Tomēr no tiem, kā apgalvo mediķi, nebūt nav jāatsakās pilnībā. Tavam viduklim krietni draudzīgāka būs saldumu baudīšana pareizajā laikā, vēstī "Daily Mail".

Pētījumu rezultātā, ko apkopojuši Londonas Imperiālās koledžas vadošie zinātnieki, secināts, ka cukuru saturošu produktu baudīšana maltītes sākumā normalizē mūsu apetīti un veicina sāta sajūtas iestāšanos, kā arī novērš vēlāku izsalkuma sajūtu.

Tā iemesls ir organisma spēja piefiksēt, cik daudz cukura uzņemts, lai nepieciešamības gadījumā signalizētu, ka enerģijas gūšanai vajadzīgas lielākas tā rezerves.

Tāpat atklāts, ka saldumu kāres pamatā, kas, kā zināms, cilvēkiem mēdz būt atšķirīga, ir organismā esošā glukokināze, kas ietekmē mūsu vēlmi pēc cukuru saturošiem produktiem – tieši tāpēc atsevišķi cilvēki izjūt lielāku vēlmi pēc saldumiem nekā citi, skaidro pētnieki.

Lai mazinātu šo kāri pēc cukurotām uzkodām un našķēšanos maltīšu starplaikos, speciālisti iesaka ēdienreizi sākt ar deserta baudīšanu.

Tāpat vari organismu apgādāt ar enerģiju un novērst smadzeņu signalizēšanu par nepieciešamību pēc kārtējās ogļhidrātu devas, arī tos saturošus produktus baudot ēdienreizes sākumā.

Jāpiebilst, ka minēto pētījumu rezultātus, kas publicēti izdevumā "Journal of Clinical Investigation", papildina arī uztura speciālistu viedoklis par prasmīgu uzturvielu uzņemšanas secību.

Ja ēdienreizē ir paredzēts ēst vairāk par vienu vai diviem ēdieniem, tad ieteicams maltīti sākt ar desertu. Ogļhidrāti kuņģī pārstrādājas visātrāk, jo to apstrāde sākas jau košļāšanas laikā.

Piemēram, lielākā daļa augļu kuņģi pamet jau pēc 20 līdz 30 minūtēm. Tāpēc, ja zirņu kotletēm pa virsu tiek apēsts ābols, vēderā rodas smaguma sajūta – kad ābols jau ir gatavs doties ārā no kuņģa, zirņi tam aizšķērso ceļu. Tad sākas fermentācijas procesi, un galu galā no skaistās maltītes pāri paliek vien galvassāpes.

Ēdiena uzņemšanas procesu var salīdzināt ar mazu liesmiņu ugunskurā. Kas notiek, ja uz sīkas liesmiņas tiek uzmesta liela pagale vai malkas bluķis? Liesma apdzisīs, bet malka paliks neskarta. Kas notiek ar liesmu, ja tai pakāpeniski pieliek nelielus sausus skaliņus? Uguns kļūs arvien spēcīgāka un tos bez pūlēm sadedzinās, gatavojoties sagrābt ko lielāku. Tas pats notiek arī cilvēka ķermenī.

Šādi kuņģa darbību skaidro arī Ājurvēda, dēvējot to par gremošanas uguni. Lai apēstais ēdiens tiktu kārtīgi sagremots un organismā asimilēts, ir nepieciešams uzturēt gremošanas uguni veselu un spēcīgu.

Ja vispirms tiek ēsta smaga barība – zirņi, pupas, kartupeļi – gremošanas uguns apdzisīs, un var rasties smaguma sajūta, vēdera pūšanās un miegainība. Apēdot viegli pārstrādājamu ēdienu – augļus, medu vai kādu saldo ēdienu, tie kā mazi skaliņi sadeg ātri, tā neapgrūtinot gremošanas liesmu un to pabarojot.

Kāpēc gremošanas uguns optimāla darbība ir tik svarīga? Ja gremošanas sulas neizdalās pietiekamā daudzumā, barība netiek sašķelta tālākai izmantošanai ķermeņa vajadzībām, bet gan, virzoties pa gremošanas traktu, rada vēdergraizes, vēdera uzpūšanos, nogurumu un aizcietējumus.

Ieteikumi gremošanas uguns stimulēšanai un uzturēšanai

  • Ņem svaigu īkšķa lieluma ingvera sakni un sasmalcina. Pievieno šķipsniņu sāls un karoti svaigi spiestas citrona sulas. Maisījumu kārtīgi sakošļā un norij 15 minūtes pirms maltītes.
  • Apmēram ¼ glāzei ūdens pievieno ēdamkaroti ābolu etiķa un izdzer 10 minūtes pirms maltītes. Etiķa vietā var izmantot arī citrona sulu.
  • Vēlams izvairīties no ūdens dzeršanas apmēram 30 minūtes pirms un stundu pēc ēšanas. Dabā ūdens nodzēš uguns liesmu, tāpat arī kuņģī ūdens apslāpē un atšķaida gremošanas sulas. Ja nepieciešamība dzert tomēr rodas, nedaudz silta ūdens maziem malkiem var dzert maltītes laikā.
  • Maltītei pievieno piparus.
  • Ēdiena gatavošanā izmanto aromātiskās garšvielas, kas uzlabo gremošanu – kardamonu, krustnagliņas, muskatriekstu, kanēli, rozmarīnu, kurkumu un sinepju sēklas. Savukārt dažas garšvielas, piemēram, piparmētra, fenhelis un koriandrs, gremošanas liesmu var samazināt.
Publikācijā izmantota grāmatā "Topi vesels!" (Aut. Ance Anna - Šternberga) atrodamā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!