Foto: DELFI

Saeimas Ārlietu komisija lūgusi Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) sniegt atzinumu saistībā ar ēku Rīgā, Ernesta Birznieka-Upīša ielā, kas ir viens no pieciem īpašumiem, ko plānots nodot ebreju kopienai.

IZM atzinums tiek prasīts, jo tās pārraudzībā atrodas arodskola, kuras darbība ir saistīta ar ēku Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12, informēja Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V).

Kā ziņots, izskatīšanai Ārlietu komisijai nodotajos likumprojektos rosināts lemt par piecu īpašumu atdošanu Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei - par ēku Abrenes ielā 2, Rīgā, kas ir bijusī ebreju skola un patlaban stāv tukša, par ēku Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12, Rīgā, kas ir bijusī ebreju reliģiskā skola un tagad ir Finanšu ministrijas īpašums, par ēku Ludzas ielā 25, Rīgā, kur kādreiz bijusi ebreju slimo kopšanas biedrība, par ēku Kļavu ielā 13, Jūrmalā, kas ir bijusī sinagoga, bet tagad tajā izvietoti divi pašvaldības uzņēmumi, kā arī par bijušo sinagogas ēku Lielajā ielā 31, Kandavā.

Īpašumus plānots nodot, lai mazinātu vēsturiskās netaisnīgās sekas Latvijas ebreju draudzēm un biedrībām, kas radušās nacistiskās Vācijas veiktā holokausta un padomju okupācijas režīma darbības rezultātā Latvijas teritorijā.

Jau vēstīts, ka Ārlietu komisija pirms rudens sesijas neplāno lemt par likumprojektiem saistībā ar ebreju īpašumu restitūciju. Komisijas priekšsēdētājs Kalniņš norādīja, ka komisija par konceptuāli atbalstu šiem likumprojektiem, visticamāk, nelems ātrāk par septembri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!