Foto: Oskars Upenieks

Kinorežisoru Laura un Raita Ābeļu eksperimentālā animācijas filma "Dieva suns" ir pieaugušo pasaka (angliski - folk tale) un prestižajā Kannu kinofestivālā iekļauta kā viena no septiņām aizraujošākajām šī gada žanru filmām. Filma vēsta par vēsturisku notikumu - 16. gadsimtā Vidzemē notikušu vilkaču prāvu. Vilkača lomā būs redzams ekspolitiķis un nu jau arī kinoaktieris Einars Repše.

Filma Latvijā būs skatāma 2024. gada nogalē vai 2025. gada sākumā, portālu "Delfi" informē filmas autoru pārstāve Alise Podniece.

Lai iegūtu prezentācijas iespējas Kannu kinofestivāla "Fantastic 7" programmā, septiņi A klases filmu festivāli no visas pasaules konkursam izvirza vienu žanru filmu projektu. Brāļu Ābeļu "Dieva suns" izvirzīts no Tallinas melno nakšu ("Tallinn Black nights") kinofestivāla.

Foto: Oskars Upenieks

Programmā "Fantastic 7" filmu veidotājiem ir iespēja parādīt savus nupat tapušos darbus industrijas pārstāvjiem - kino izplatītājiem un producentiem, - veidojot jaunas sadarbības. Starptautiskais tirgus veicina plašākas auditorijas interesi - "Fantastic 7" apmeklē arī pasaules nozīmīgāko žanru kinofestivālu programmu veidotāji un kino izrādītāji, kas meklē spilgtas un interesantas žanru filmas, norāda Podniece.

Brāļu Ābeļu filmas "Dieva suns" sižets sakņojas vēsturiskā notikumā - zināmākajā vilkaču prāvā Ziemeļeiropā "Vilkača Tīsa lietā", kur tiesas laikā baznīcā kāds 82 gadus vecs vīrs drosmīgi sevi pasludināja par vilkaci jeb Dieva suni, stāstot par savām cīņām pret raganām un burvjiem elles dziļumos.

Plašāk par Vilkati Tīsu var izlasīt rakstā - Sena kulta paliekas vai traka veča murgi – kas bija Vidzemes vilkatis Tīss.

"Kā pēta antropologi, Livonijas vilkači nav tikai ļaunas būtnes, kas pārtop par vilku, tie līdzinās šamaņiem, dziedniekiem, zirgu vārdotājiem vai, iespējams, afērsitiem viltniekiem. Katrā ziņā skatītājs tiks īpatnēji izklaidēts," stāsta režisori Raitis un Lauris Ābeles.

Foto: Kadrs no filmas "Dieva suns"

Filmas autori savij reālo vēstures notikumu ar izdomu. Filmas darbība noris Livonijā, 1692. gada rudenī, tagadējās Mālpils rajonā, Zaubē. Nerimstošs lietus, īsas dienas un tumšas naktis veido fonu virknei mistisku un aizraujošu notikumu, kas piemeklē mazās pilsētiņas iedzīvotājus. Kad tiek nozagta baznīcas relikvija, sākas raganu medības un ciemā ierodas Dieva suns, kas cilvēkiem atnes noslēpumainu dāvanu.

"Šis projekts tapa ciešā sadarbībā ar mūsu draugu un vizionāru mākslinieku Hariju Grundmani, un viņa iedomātā un Aigara Gercāna atdzīvinātā pasaule skatītāju aizvedīs aizraujošā, reizē nopietnā un nešpetnā ceļojumā," piebilst autori.

Filmas scenārija autori ir Ivo Briedis un brāļi Ābeles, galvenais animācijas mākslinieks Harijs Grundmanis, galvenais animators Aigars Gercāns, filmas operators Mārcis Ābele.

Aktieru ansambli veido unikāls sastāvs: mācītāja lomā Regnārs Vaivars, vilkatis - Einars Repše, barons - Kristians Kareļins. Producenti Raitis Ābele un Kristele Pudane "Tritone Studio" (Latvija), "Lumiere Lab" (ASV).

77. Kannu kinofestivāls norisināsies no šī gada 14. līdz 25. maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!