Foto: Shutterstock

Kriptovalūtas "Bitcoin" rakšana turpmāk kļūs grūtāka. Ir pienācis tā sauktais "dalīšana" jeb ieguves samazināšanas uz pusi (halving - angļu valodā) brīdis, kas vēsturiski ir strauji palielinājis digitālo monētu cenu.

Kriptovalūtas, pretēji to nosaukumam, nav salīdzināmas ar eiro vai dolāriem. Digitālo valūtu vērtību negarantē nedz valsts aktīvi (piemēram, zelta krājumi), nedz valsts un centrālās bankas godavārds. Monētas lielākoties ir tik vērtīgas, cik citi ir gatavi par tām maksāt.

Taču "Bitcoin" ir iestrādāts vēl viens mehānisms, kas teorētiski var regulēt šo monētu cenu. Pasaules pirmās un vērtīgākās kriptovalūtas "Bitcoin" pamatā ir algoritms, kas nodrošina, ka šīs monētas ir tieši tik, cik tās ir, un to ieguve prasa datoriem veikt noteiktas, enerģijas ietilpīgas darbības, lai "izraktu" jaunu monētu. Algoritms nosaka, ka brīžos, kad "izrakto" monētu daudzums sasniedzis noteiktu skaitu, darbību skaits, kas jāveic, palielinās.

Proti, tas nozīmē, ka katras jaunās monētas ieguvei, sākot no rītdienas, būs jāvelta krietni vairāk enerģijas. Attiecīgi katra "Bitcoin" ieguve būs dārgāka.

Algoritmā ir iestrādāts, ka pasaulē kopumā vispār var būt tikai 21 miljons "Bitcoin". Šobrīd ir "izrakti" 19,6 miljoni monētu.

Paredzams, ka dalīšanās notiks nedaudz pēc pusnakts pēc Latvijas laika.

Cenu pieaugums

Vēsturiski pēc "halving" periodiem "Bitcoin" un arī citu kriptovalūtu cenas ir augušas.

Saskaņā ar kriptovalūtas analīzes uzņēmuma "10x Research" datiem, pēdējo trīs dalīšanu laikā – 2020., 2016. un 2012. gadā – cena nākamo 60 dienu laikā ir vidēji pieaugusi par 16%. Jāmin gan, ka 2016. gada šķelšanās 60 dienu laikā izraisīja samazinājumu par 6%. Tiesa gan, pēc tam, 2017. gadā, tas strauji pieauga.

Markuss Tīlens, "10x Research" pētījumu vadītājs, izdevumam "Telegraph" sacījis, ka cenas maksimums šajos ciklos parasti tiek sasniegts 500 dienas pēc samazinājuma uz pusi.

Līdz simts tūkstošiem

Aizvadītā pusgada laikā kriptovalūtu vērtība ir strauji augusi. Ja pērnā gada sākumā cenas bija ļoti zemas, tad 12 mēnešu laikā cenas ir augušas par vairāk nekā 150%, bet kopš šī gada sākuma – par vairāk nekā 51%.

Savukārt investīciju pasaulē labi zināmā investore un "Ark Invest" vadītāja Ketija Vuda iepriekš ir teikusi, ka līdz 2030. gadam "Bitcoin" monēta būs vienu miljonu ASV dolāru vērta. Šī gada sākumā viņa minēja, ka cena varētu sasniegt pat 1,5 miljonus dolāru, bet martā pat pauda, ka tā varētu pietuvoties 2,3 miljoniem ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!