Foto: Publicitātes foto

Atjaunots nams Stabu ielā 13 – tam atjaunota fasāde, veikts telpu remonts un ierīkotas mūsdienīgas inženierkomunikācijas, informē "Bigbank".

Kopumā nama atjaunošanā ieguldīti 4 miljoni eiro, no tiem 2,75 miljoni eiro ir "Bigbank" aizdevums.

Teju pirms 100 gadiem celto arhitekta Vilhelma Hofmaņa namu Stabu ielā 13 rekonstruējis viens no nekustamo īpašumu investīciju grupas "Astor Group" uzņēmumiem. Tā ir Latvijas uzņēmumu grupa, kas Latvijas tirgū darbojas jau vairāk nekā 20 gadus.

Pirmās brīvvalsts laikā šo namu valsts uzdāvināja Latvijas pirmajam ārlietu ministram Zigfrīdam Annai Meierovicam (1887–1925). Lai gan izcilais politiķis namā nav dzīvojis, to līdz pat 2008. gadam apsaimniekoja Meierovica dzimtas mantinieki.

"Arī patlaban namā turpina valdīt diplomātijas gars – tās nomnieku vidū ir vairāku valstu vēstniecības. Kultūrvēsturiskas ēkas atjaunošana prasa izpratni un individuālus risinājumus, arī operatīvu rīcību. Sadarbības laikā izveidojās cieša savstarpējā sapratne starp klientu un banku; kad projekta gaitā radās nepieciešamība pēc papildu līdzekļiem, tie tika arī operatīvi piešķirti," stāsta "Bigbank" korporatīvo darījumu nodaļas vadītājs Mareks Grodskis.

Viņš arī piebilst, ka šis nams ir īpašs ar to, ka tas ir veidots un renovēts īpaši prasīgiem īrniekiem, galvenokārt, diplomātiem un viņu ģimenēm, nodrošinot viņiem vislabākos un komfortablākos dzīves apstākļus. Ēkā ir arī fiziskā apsardze, kas strādā diennakts režīmā. Nama fasāde atjaunota atbilstoši tā vēsturiskajam izskatam. Kopējā ēkas īres platība ir 1738 m2, nomniekiem pieejami 11 apartamenti, kā arī biroji un komerctelpas ēkas cokolstāvā. Nama rekonstrukcija notika, netraucējot esošo nomnieku ikdienu.

Jūgendstila daudzdzīvokļu dzīvojamā ēka būvēta 1907. gadā, un tās autors ir vācu arhitekts Vilhelms Hofmanis (1869–1945). Pēc viņa projektiem Rīgā tapušas 40 ēkas, galvenokārt neorenesanses stilā. Ēka ir kultūrvēsturisks piemineklis, tā salīdzinoši labi pārdzīvojusi padomju laikus. Nams pirmo renovāciju piedzīvoja šīs tūkstošgades sākumā. Kad par telpām interesi izrādīja vēstniecības, ēkas īpašnieks "Astor Group" uzsāka vērienīgāku ēkas rekonstrukciju. Pāris gadu laikā uzlabotas inženierkomunikācijas, nomainīts lifts, izremontēta kāpņutelpa.

"Būvēt jaunu allaž ir vieglāk, taču ar šo projektu varam dot savu artavu Rīgas vēsturiskā centra ēku saglabāšanā. Līdz ar katru atjaunoto namu Rīga top skaistāka, jūgendstils piesaista tūristus, arī šādi projekti dod pienesumu pilsētas izaugsmei. Atbilstoši nama vēsturei, tā arī turpmāk būs mājvieta Rīgā dzīvojošajiem un strādājošajiem ārvalstu diplomātiem," saka "Astor Group" pārstāvis Raimonds Plāte.

"Kad projekta īstenošana var prasīt ilgāku laiku, svarīgi ir atrast risinājumu. Šajā gadījumā "Bigbank" izsniedza aizdevumu, ko varēja izmantot rekonstrukcijas darbu realizēšanai, maksājot tikai procentmaksājumus rekonstrukcijas darbu periodā. Pēc darbu pabeigšanas tiek noformēts ilgtermiņa investīciju aizdevums, atmaksas grafiku pielāgojot finansētā projekta plānotajai naudas plūsmai," skaidro Grodskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!