Foto: stock.xchng

Jautājums: Man kādu laiku atpakaļ diagnosticēja krūts vēzi, kam sekoja ķīmijterapijas kursi! Pirms 2 nedēļām bija operācija, ķīmijas kursi vēl būs. Bet pa šo starplaiku, kamēr bija operācijas periods, man sāka ataugt mati visās ķermeņa vietās. Trakums tāds, ka visur, kur man sāk augt apmatojums, tas sāk ieaugt.


Galvas āda palikusi grubuļaina, un mati netiek ārā. Sāku masēt, skrubēt, smērēt ar mitrinošu krēmu, pozitīvas izmaiņas nav, bet jau pamanāmas pirmās iekaisuma pazīmes. Pēc nedēļas man nozīmēta nākošā ķīmijterapija. Tātad pēc trim četrām nedēļām atkal visi mati izkritīs.

Sāku nopietni bažīties, ja tie matiņi netiks ārā, tie varētu iekapsulēties un radīt man nopietnas problēmas. Jāpiezīmē, ka imunitāte ar ķīmiju ir novājināta! Gribēju uzzināt, pie kā vērsties un ko darīt lietas labā?

Atbild skaistuma klīnikas "4. Dimensija" triholoģe Jekaterina Pudova:

Atbilde: Pēc ķīmijterapijas nereti novēro anageno eflūviju jeb matu izkrišanu, kas saistīta ar toksisko iedarbību uz mata folīkulu. Normālos apstākļos cilvēkam mati regulāri nomainās, taču tas notiek asinhroni. Katru izkrītošo matu no apakšas " izspiež" jauns mats. Savukārt, ja mati izkrīt sinhronizēti, tad matu atverītes paspēj samazināties vai aizvērties, kā rezultātā nereti novēro ieaugšanu un kairinājumu.

Lielākoties šādos gadījumos palīdz viegla noloboša terapija ar ārīgi lietojamiem krēmiem kas satur urea 4-5%, salicīlskābi ap 2-3% vai 5-10% augļskābju krēmi. Taču ņemot vērā, ka drīz Jums ir paredzēta atkārtota ķīmijterapija šie ieteiktie līdzekļi būtu jālieto uzmanīgi, lai neveicinātu papildus kairinājumu.

Attiecībā par matu iekapsulēšanos, varu mierināt, ka tas ir maz iespējams, jo pēc atkārtotas ķīmijterapijas sekos anagenais eflūvijs un ādai nomainoties tiks izstumti arī šie matiņi.
Ja galvas ādas problēma nemazinās, iesaku konsultēties ar dermatologu vai trihologu.
 
Atbild "Veselības centra 4" Juglas klīnikas dermatoģe dermatoloģe Zane Degro:

Atbilde: Pretvēža medikamenti ir ļoti spēcīgas zāles, kas iedarbojas uz ātri augošām šūnām. Diemžēl šīs zāles iedarbojas ne tikai uz vēža, bet arī uz paša organisma šūnām, tai skaitā matu saknēm, kas nodrošina matu augšanu. Ķīmijterapijas rezultātā var izkrist visi ķermeņa matiņi, tādi kā galvas, uzacu, skropstu, padušu u.c. Mati sāk izkrist pirmā mēneša laikā pēc terapijas uzsākšanas un ataug 3-10 mēnešu laikā pēc terapijas pārtraukšanas. Vietās, kur mati izkrituši āda mēdz būt sausāka, var parādīties nieze. Šādā gadījumā būtu vēlams lietot mitrinošu krēmu, taču jāatceras, ka ādas kopšanai jābūt pēc iespējas saudzīgākai. Nebūtu ieteicams skrubja vai kādu citu mehānisku metožu pielietošana, jo tā var traumēt ādu un veicināt infekcijas iekļūšanu.

Situācijā, kad imunitāte jau tā ir novājināta, tas var radīt nevajadzīgus sarežģījumus. Jāatceras, ka pēc ķīmijterapijas var mainīties matu struktūra un krāsa, tie var kļūt sprogaini, tumšāki vai pelēcīgi, jo pigmentšūnas vēl nav atsākušas funkcionēt un izstrādāt Jūsu matiem raksturīgo pigmentu. Tas ir pārejoši, tomēr paies zināms laiks līdz mati atgūs savu iepriekšējo izskatu. Ja matiņi vēl nav izauguši un nespēj izspraukties, bet plānojams nākošais terapijas kurss, nevajadzētu uztraukties, jo terapijas rezultātā matu aizmetņi tiks iznīcināti, un nekāda iekapsulēšanās nenotiks.
Matu izkrišana ir viena no smagākajām psiholoģiskajām problēmām terapijas laikā. Tomēr jāatceras un varbūt jāpasaka sev, ka šī ir cena, kas jāmaksā par lielāku izveseļošanās iespēju šīs smagās slimīgas gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!