Neskaitot Lieldienu zaķi, šodien svētku centrā pavisam noteikti ir dažnedažādi izraibinātas olas, kas gaida kaujas un notiesāšanu ar šķipsniņu sāls – lai atlikušo gadu nemelotu. Olu kā Lieldienu tradicionālo ēdienu esam pieņēmuši pavisam dabiski un, daudz nedomājot, to arī ik gadu ceļam galdā. Bet vai tu esi domājusi par to, kādas uzturvielas olas satur un kā to ēšana ietekmē tavu organismu? Atbildes meklē raksta turpinājumā.

Neticami barojošas

Olas ir vieni no visvairāk barojošajiem pārtikas produktiem uz planētas, skaidrots portālā ''Health Line''. Viena liela, vārīta ola satur:

  • A vitamīns: 6 procenti no ieteicamās dienas devas (IDD)
  • Folāts: 5 procenti no IDD
  • B2 vitamīns: 15 procenti no IDD
  • B12 vitamīns: 9 procenti no IDD
  • B5 vitamīns: 7 procenti no IDD
  • Selēns: 22 procenti no IDD
  • Fosfors: 9 procenti no IDD

Tāpat olas satur pienācīgu daudzumu D, E, K un B6 vitamīnus, kalciju un cinku. Vienā olā vidēji ir 77 kilokalorijas, 6 grami olbaltumvielu un 5 grami veselīgo tauku. Olās ir arī dažādi mikroelementi, kas ir svarīgi veselībai. Patiesībā olas savā ziņā ir perfekts ēdiens, jo tajās atrodamas gandrīz visas organismam nepieciešamās uzturvielas.

Ieguvumi veselībai


Foto: Shutterstock
Olu ēšana ir labs veids, kā palielināt labā holesterīna līmeni asinīs. Labais jeb ABL (augsta blīvuma lipoproteīni – red.) holesterīns palīdz samazināt sirds slimību, insulta un citu veselības problēmu risku. Kādā pētījumā, kura dalībnieki sešas nedēļas katru dienu ēda pa divām olām dienām, cilvēku ABL holesterīna līmenis asinīs palielinājās par desmit procentiem. Veselas olas ir arī lielisks holīna avots – uzturvielas, kas piedalās šūnu membrānu veidošanā un kurām ir nozīme signālu molekulu ražošanā smadzenēs, kā arī dažādas citas funkcijas. Viena ola satur 100 miligramus šīs uzturvielas.

Tā kā olu dzeltenumos ir liels daudzums luteīna un zeaksantīna – spēcīgi antioksidanti, kas uzkrājas acs tīklenē, olu ēšana var palīdzēt aizkavēt vai pat novērst redzes pasliktināšanos. Minētie antioksidanti samazina kataraktas un makulas deģenerācijas riskus, kas ir ļoti bieži sastopami acu veselības traucējumi. Kādā pētījumā, kura dalībnieki 4,5 nedēļas ik dienu ēda 1,3 olu dzeltenumus, cilvēku luteīna līmenis asinīs palielinājās par 28 līdz 50 procentiem, bet zeaksantīna līmenis par 114 līdz 142 procentiem. Tāpat olas satur A vitamīnu, kas ir būtiski, jo A vitamīna deficīts ir izplatītākais akluma cēlonis pasaulē.

Savukārt tiem, kas seko līdzi savam svaram, vērtīgi zināt, ka olas var palīdzēt regulēt svaru. Tās ir ļoti sātīgas: skalā, ko sauc par piesātinājuma indeksu, kas mēra pārtikas produktu spēju izraisīta sāta sajūtu un samazināt vēlāk uzņemto kaloriju daudzumu, olas ierindojas augšgalā. Pētījumā, kurā piedalījās 30 sievietes ar lieko svaru, pētījuma dalībnieku uztura izmaiņas – brokastu brokoļu vietā ēdot olas – palielināja sāta sajūtu un lika nākamajās 36 stundās apēst mazāk kaloriju. Citā pētījumā brokastu beigeļu aizstāšana ar olām astoņu nedēļu laikā pētījuma dalībniekiem palīdzēja ievērojami samazināt svaru.

Cik daudz ir par daudz


Diemžēl vēl nav pētījumu, kuros pētījuma dalībniekiem lūgtu dienā ēst vairāk par trim olām, līdz ar to nav zinātnisku novērtējumu, kas izvērtētu milzu olu patēriņa ietekmi uz cilvēka veselību. Bet vienmēr jāpatur prātā, ka visu cilvēku organisms uz lielu olu patēriņu nereaģēs vienādi. Kas arī svarīgi – visas olas nav vienādas. Lielākā daļa olu nāk no rūpnīcās audzētām vistām, kuras baro ar graudu bāzes barību, kas ietekmē olās esošās barības vielas.

Veselīgākās olas ir ar omega-3 bagātinātas olas vai olas no vistām, kas audzētas ganībās, ne būros vai aizsprostos. Šajās olās ir daudz vairāk omega-3 un svarīgu taukos šķīstošo vitamīnu. Kopumā olu ēšana ir pilnīgi droša, pat ja ēd līdz trīs veselām olām dienā.

Taču, protams, kā ar jebko citu, arī ar olu ēšanu nevajadzētu pārspīlēt. Ja svētkos apēd vairāk nekā parasti, seko līdzi tam, ko stāsta tavs ķermenis. Varbūt uzpūšas vēders, rodas izsitumi, parādās nieze vai jebkas cits ārpus normas? Ja tā, labāk no olu ēšanas uz brīdi atteikties, lai organisms atgūstas.

Kā gardi pagatavot


Foto: Shutterstock
Protams, Lieldienās tradicionāli esam raduši ēst vārītas olas ar sāli, lai nemelotu visu nākamo gadu. Taču ir daudz un dažādu citu variāciju, kā tās radoši pagatavot vai iekļaut ēdienos. Ja vēl prāto, ko šodien pagatavot svētku galdam, ieskaties ''Tasty'' recepšu arhīvā, kur atradīsi ko gardu šai un citām dienām.

Paipalu olas skotu gaumē

Foto: DELFI


Lai gan ierasts, ka šo uzkodu – fritētas gaļas bumbas, kuru viducī paslēpusies ola, gatavo ar vistu olām, to, protams, var padarīt šarmantāku, ja izmantosi paipalu oliņas. Pats gatavošanas process ir ķēpīgs, tomēr tas arī ir labs veids, kā mājsēdes periodā pārsteigt ģimeni nesteidzīgākās brīvdienu brokastīs.
Lasīt vairāk

Ideāls brokastu ēdiens – ātri pagatavojamās olmaizes: 14 brīvdienīgas receptes

Foto: Shutterstock


Kas gan tās par brokastīm, ja galdā netiek celtas olas? Tās ir gan gardas, gan ātri un daudzveidīgi pagatavojamas. Turklāt, rīta cēlienā nolokot pāris oliņas, sāta sajūta ir garantēta līdz pat pusdienu reizei. It īpaši, ja olas pasniegsi uz maizes šķēles. Tā tikai šķiet, ka olmaizes ir pavisam vienkāršs ēdiens jo mēs, pētot savu pavārgrāmatu un izvēloties receptes, bijām pārsteigti par olmaizīšu neiedomājamo daudzveidību. Cerams, ka mums izdosies pārsteigt arī tevi.
Lasīt vairāk

Leģendārais gogelmogels: krēmīgā olu dzēriena noslēpumi un receptes

Foto: Shutterstock


Garšīgajam, biezajam olu dzērienam gogelmogelam, kura pamatā ir ar saldu vīnu un cukuru sakulti olu dzeltenumi, nav nekā kopīga ar dižo krievu rakstnieku Nikolaju Gogoli, kā varbūt daudzi padomā, izdzirduši šo mazliet dīvaino nosaukumu. Dažādās valodās gogelmogels tiek arī dažādi saukts: "hugger-mugger" angļu vaodā, "gogle-mogle" jidišā, "kogel-mogel" poļu valodā, "kuddelmuddel" vāciski.
Lasīt vairāk

Pikantās olas ar divu veidu pildījumiem

Foto: Santa Maria


Vienkārši pagatavojamas pildītās olas Lieldienu brīvdienām.
Lasīt vairāk

Franču omlete

Foto: Publicitātes foto


Francūži zina, kā gatavot klasisku omleti. Lai gan visklasiskākā ir bez jebkādām piedevām, otra klasiskākā ir ar šampinjoniem (francūži ir kā traki uz šampinjoniem). Tā vienmēr ir cepta sviestā, ar sieru un sēnēm, kas, protams, arī apceptas sviestā. Ar šo omleti nekad nevar nošaut greizi, jo tā garšo visiem. Nu varbūt, ka negaršo tiem dažiem, kuriem nepatīk sēnes, bet tādu nav daudz.
Lasīt vairāk

Pildītas 'zaļās' olas ar avokado, laimu un baziliku

Foto: Publicitātes foto


Pildītas olas ir tradicionāls svētku galda papildinājums Lieldienās, ko, interpretējot klasiku, pavisam vienkārši iespējams pagatavot arī modernās noskaņās, papildinot ar krēmīgu avokado, spirgtu laimu, maigu majonēzi un aromātiskām bazilika lapiņām.
Lasīt vairāk

Pavasarīgie kartupeļu un olu salāti ar dārzeņiem

Foto: Publicitātes foto


Dzīvespriecīgā krāsu spēle šajos pavasarīgajos kartupeļu salātos nevienu nespēs atstāt vienaldzīgu. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, jo krēmīgā mērce ir gana sātīga, gan arī pasniegta kā košu un interesantu piedevu dažādiem gaļas un zivju ēdieniem. Un šis ir arī garšīgs vaids, kā nākamajā dienā izmantot pēc Lieldienu svinībām pāri palikušās olas.
Lasīt vairāk

Fiksās sviestmaizes ar avokado, olu un pesto

Foto: Publicitātes foto


Šīs gardās maizītes būs ideāls un ātri pagatavojams ēdiens romantiskām brokastīm – karstās maizītes ar maigo avokado garšu un krūze smaržīgas kafijas būs ideāls dienas iesākums, turklāt to pagatavošana aizņems vien 15 minūtes laika, bet, ja tās gatavosiet kopā ar mīļoto, pie gardām brokastīm tiksiet vēl ātrāk.
Lasīt vairāk

Kāpostu pīrāgs ar vārītām olām un ceptiem sīpoliem

Foto: Shutterstock


Rauga mīklas pīrāgs ar sulīgu svaigo kāpostu, cieti vārītu olu un zeltaini apceptu sīpolu pildījumu īstam garšu baudījumam.
Lasīt vairāk

Mēles salāti ar sālītiem gurķiem, olām un zirnīšiem

Foto: Shutterstock


Sātīgi un garšīgi mēles salāti ar sālītiem gurķiem, olām un zirnīšiem.
Lasīt vairāk

Lauku omlete ar putraimdesu

Foto: Publicitātes foto


Lauku omlete ir viena no manām mīļākajām omletēm. Kad priekšā gara darba diena, ārā darot lauku darbus, te ir viss, kas vajadzīgs, – laba asinsdesa, garšaugi, un viss. Tik vien, bet tāda bauda, tādas garšas, tādas atmiņas!
Lasīt vairāk

Soli pa solim: Gaisīga krāsnī cepta omlete ar dārzeņiem un sieru

Foto: DELFI


Nesteidzīgs brīvdienu brančs nav iedomājams bez kāda olu ēdiena. Kamēr cepeškrāsns gādās par omleti, vari pagūt pagatavot svaigus lapu salātus un aromātisku kafiju.
Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!