Foto: F64

Latvijas basketbola izlase trešdien ar uzvaru sāka Slovēnijā notiekošo 2013.gada Eiropas čempionātu, pirmajā mačā ar rezultātu 86:75 (20:20, 23:13 19:24, 24:18) pārspējot Bosnijas un Hercegovinas valstsvienību.

Latvijas izlases spēlētāju statistika: Rolands Freimanis 24 punkti, Rihards Kuksiks 13, Kristaps Janičenoks 12 (4 rezultatīvas piespēles), Dairis Bertāns 9, Jānis Strēlnieks 9 (9 rezultatīvas piespēles), Mārtiņš Meiers 6,  Kaspars Bērziņš 6, Mareks Mejeris 4 (5 atlēkušās bumbas), Jānis Blūms 3 (6 atlēkušās bumbas), Jānis Bērziņš 0, Armands Šķēle 0, Andrejs Šeļakovs 0 (5 atlēkušās bumbas).

Tikmēr Bosnijas izlases labā 19 punktus guva Nihads Djedovičs, 18 punkti Mirzam Teletovičam, bet 12 punktus guva naturalizētais amerikānis Zakarijs Raits.

$d_id=5; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/eurobasket2013/eb2013star.inc' ?>

Jau no mača pirmajām minūtēm laukumā bija vērojama līdzīga cīņa, pirmie punktus guva bosnieši, kuri realizēja tālmetienu. Meiers un Janičenoks atbildēja ar pieciem punktiem pēc kārtas. Meiers un Janičenoks mača pirmajā daļā bija vienīgie, kas guva punktus Latvijai un pēc četrām minūtēm rezultāts bija 10:7. Mačā no rezervistu soliņa veiksmīgi iesaistījās Freimanis, tomēr Bosnija un Hercegovina neļāva Latvijai atrauties, un uzspieda savu spēles stilu, izpildot ātrus metienus. Divas minūtes pirms ceturtdaļas beigām rezultāts bija 16:16. Komandas apmainījās punktu guvumiem un pēc nospēlētām desmit minūtēm joprojām bija neizšķirts 20:20.

Otrais puslaiks sākās ar Freimaņa četriem punktiem pēc kārtas, bet tad arī Kaspars Bērziņš pievienoja divus punktus (26:20). Latvija panāca arī septiņu punktu pārsvaru, un nākamajās minūtēs izdevās pretiniekus tuvāk nelaist, taču bosnieši vēlāk prata izmatot Latvijas kļūdas un atbildēja ar savu izrāvienu, pietuvojoties līdz 31:33. Pirmā puslaika izskaņā Latvija veica 12:2 izrāvienu, galvenokārt pateicoties Freimanim, kas ļāva pirmo puslaiku noslēgt ar desmit punktu pārvaru – 43:33. Freimanis pirmajā puslaikā sameta 20 punktus.

Otro puslaiku pārliecinošāk iesāka Bosnija un Hercegovina, Mirzam Teletovičam iemetot pustālo, bet Nihadam Djedovičam ejot caurgājienā. Bertānam izdevās atbildēt ar tālmetienu, taču Teletovičs turpināja gūt punktus un samazināt bosniešu rezultāta deficītu. Tomēr pretinieku izrāvienu pārtrauca Bertāns, kurš iemeta vēl divus tālmetienus pēc kārtas (52:45). Freimanis un Teletovičs guva pa četriem punktiem savām komandām, bet trīs minūtes pirms ceturtdaļas beigām rezultāts bija 58:54. Kuksiks ar sarežģītu pustālo panāca Latvijai sešu punktu pārsvaru, bet Teletovičs otrā laukuma galā realizēja trīspunktu metienu. Pēdējos divus punktus trešajā ceturtdaļā guva Kuksiks.

Pēdējās desmit minūtes iesākās ar Strēlnieka caurgājienu, tomēr bosniešu naturalizētais Zakarijs Raits otrā laukuma galā sagādāja pamatīgas galvas sāpes, neļaujot izcīnīt atlekušo bumbu aizsardzībā un gūstot trīs punktus pēc kārtas (64:60). Blūms ar tālmetienu atjaunoja drošāku pārsvaru, bet Kaspars Bērziņš pēcāk realizēja pustālo metienu no stūra, panākot 69:61. Nākamajās epizodēs punkti netika gūti, bet pēc minūtes pārtraukuma Kuksiks realizēja tālmetienu, bet tad tika pārtverta bumba un Janičenoks noslēdza ātro uzbrukumu. Kikanovičam izdevās realizēt divus soda metienus, bet Kuksiks bija sajutis metienu un iemeta vēl vienu tālmetienu. (77:67). Trīs punktus pretinieki ātri atguva, tad Kuksiks vēlreiz bija precīzs no tālās distances, Strēlnieks izgāja caurgājienā un Kaspars Bērziņš bija precīzs no groza apakšas. Bosnija turpinājumā visiem spēkiem centās atspēlēties, tomēr Latvija to nepieļāva un nosargāja savu pārsvaru, izcīnot pirmo uzvaru Eiropas čempionātā.

Nākamajos B apakšgrupas mačos Latvijas valstsvienība ceturtdien spēkosies ar Melnkalni, piektdienas vakarā Latvijai būs principiālā duelī jācīnās ar Lietuvu, bet nākamajā dienā paredzēta brīvdiena. Spēle pret Serbiju gaidāms svētdien, bet noslēdzošā apakšgrupas cīņa paredzēta pirmdienas pēcpusdienā pret Maķedoniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!