Foto: Shutterstock

Krastkaņepes (Eupatorium) ir daudzgadīgs un mazprasīgs augs, kuru noteikti var ierindot iespaidīgi garo ziemciešu topā. Vismaz 1,50 līdz 2 metrus garas, turklāt ar skaistiem ziediem, kas piesaista tauriņus, bites un kamenes.

Kad runa ir par krastkaņepēm, tad sākumā varētu šķist, ka šie augi paredzēti tikai dīķmalām vai, audzēšanai ezeru un upju krastos. Taču tā nebūt nav! Iespaidīgās krastkaņepes ir iecienīts augs arī dobēs, tiesa, ar vienu noteiktumu – tām ir jāizvēlas saulaina vieta vai pusēna, kā arī trūdvielām vidēji bagāta, bagāta augsne vai mālaina augsne ar pietiekamu mitruma daudzumu.

Šis augs nereti atgādina kokaugu krūmu. Kāpēc tā? Jo tam ir spēcīgi ziedkāti, stāvs augums, kuram nevajag balstus, kā arī samērā lieli un vīnsarkani, violeti vai krēmbalti ziedi. Krastkaņepes ar savu ziedēšanu priecē no jūlija līdz oktobrim, bet ir šķirnes, piemēram, purpura krastkaņepe 'Euphoria Ruby', kas zied jau no jūnija.


Krastkaņepes viennozīmīgi ir vieni no tiem daudzgadīgajiem augiem, kurus var stādīt priekšā tādam dārza stūrītim, kurā jāpiesedz kādi "nesmukumi" vai arī dārza saimnieciskā zona. Vien ziemā augs jau būs devies ziemas guļā, tāpēc tam varēs redzēt cauri. Taču arī ziemā tas izskatīsies ļoti skaisti, jo īpaši, ja uz tā ziedlapām vai ziedkopām būs uzsnidzis sniegs. Sava veida romantika dārzā garantēta!

Augus stāda ar attālumu 50 līdz 90 centimetri, uz vienu kvadrātmetru liek 2 līdz 4 stādiņus. Tās pārstāda reti, jo vienā vietā var augt 8 līdz 10 gadus. Ja tomēr ir vēlme pavairot krastkaņepes, tad piemērotākais gadalaiks šim darbiņam būs pavasaris. Ņem vērā, ka tās savu iespaidīgo augumu vislabāk parādīs otrajā augšanas gadā! Ziemcietības zona: Z4.

Kraskaņepēm ir dažādas šķirnes, piemēram:

  • 50 līdz 60 centimetrus garā krastkaņepe Forčena 'Capri', kurai lapojums ir smaragda zaļš ar krēmkrāsas maliņu;
  • hibrīdā krastkaņepe 'Baby Joe', kurai ir saldi smaržīgi ziedi;
  • rievainā krastkaņepe 'Chocolate', kuras lapojums ir sarkanbrūns līdz purpursarkans;
  • stobrainā krastkaņepe 'Ivory Towers', kurai ir krēmbalti ziedi;
  • plankumainā krastkaņepe 'Atropurpureum', kura var sasniegt pat 2 metru augstumu u.c.

Kas krastkaņepēm būs labākie kaimiņi dobēs? Kā savā mājaslapā iesaka stādu audzētava "Puķu lauki", krastkaņepes var stādīt kopā ar miskantēm un citām graudzālēm, ehinācijām, īrisiem, monardām, rudbekijām, auzenēm, dienziedēm, ligulārijām, pļavas zelteni, laimiņu, tradeskancijām un saulpurenēm.

Starp citu – krastkaņepes var būt ne tikai skaista dārza rota, bet tās var arī kaltēt un likt vāzēs!

Raksta tapšanā izmantota informācija no augu datubāzes "Latvijasstadi.lv", kā arī stādaudzētavām "Baižas", "Sakstagals" un "Puķu lauki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!